PARIJS/MADRID - In Frankrijk en Spanje raakt de voorraad euro's in de banken stilaan uitgeput door de enorme vraag. Sommige banken wisselen nu alleen nog maar de munten van hun vaste klanten, anderen weigeren nog francs of peseta's in euro's om te zetten.
Volgens Pierre Simon, eurocoördinator van de Franse banken, worden de banken ,,belegerd'' door mensen die hun geld willen omzetten. ,,De afgelopen dagen kwam er 8 tot 10 keer meer volk over de vloer'', aldus Simon. Sommige banken weigeren euro's te wisselen of willen dit alleen doen voor hun vaste klanten. Het hoofd van de Franse nationale bank, Jean-Claude Trichet, heeft de banken opgeroepen zoals afgesproken ,,iedereen te helpen die 2000 frank (305 euro) wil wisselen, ook wanneer het geen vaste klanten zijn''.

Ook in Spanje overtreft de vraag naar euro's de verwachtingen en algemeen wordt verwacht dat de banken de verspreiding van euro's gaan versnellen. Een kwart van de betalingen in Spanje gebeurt al in euro en binnen tien dagen zou de peseta vrijwel volledig verdwenen moeten zijn in het betalingsverkeer.

Tenslotte klagen zowel in Frankrijk als in Nederland winkeliers over een tekort aan euro's. In Nederland zijn een aantal warenhuizen opnieuw begonnen met het teruggeven in guldens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig