ERFURT - Meer dan honderdduizend mensen hebben zich vandaag in Erfurt verzameld om de zestien slachtoffers van de schietpartij van vorige week te gedenken. Bondspresident Johannes Rau pleitte in een toespraak tegen het uitsluiten van mensen en voor meer medemenselijkheid.
De bijeenkomst vond plaats op het plein voor de kathedraal in het centrum van Erfurt. Onder de aanwezigen waren schoolkinderen uit de hele omgeving, leraren, politieagenten, politici zoals president Rau en bondskanselier Gerhard Schröder, en veel andere belangstellenden. In de regen namen zij, terwijl de kerkklokken luidden, een moment van stilte in acht. Om 11.05 zette een orkest het tweede deel in van de onvoltooide symfonie van Franz Schubert. Precies een week eerder werd de politie op dit tijdstip gebeld door de conciërge van de school met de mededeling dat er geschoten werd.

,,Deze daad heeft wonden geslagen die nooit helemaal zullen helen'', zei Bernhard Vogel, premier van de deelstaat Thüringen. ,,Iedereen is van waarde om wat hij is, niet om wat hij kan'', zei president Rau, verwijzend naar Robert Steinhäusers problematische schoolcarrière. Rau sprak ook over de verkilling van de samenleving, waarin mensen samen naar school of werk kunnen gaan en elkaar toch nauwelijks kennen. ,,We moeten elkaar respecteren en we moeten op elkaar letten.'' Een leerlinge zei over de leraren van het Gutenberg-gymnasium dat zij niet alleen leraren, maar ook vrienden waren geweest. ,,Zij hebben ons gevormd en ertoe bijgedragen dat wij zijn wie we zijn. Er is een leegte in ons hart.''

De sprekers stonden op een podium aan de voet van de kathedraal, voor een wit kruis van tien meter hoog. Er lag een zee van bloemen. Op het podium hing een wit spandoek met de namen van de slachtoffers en een grote foto van het schoolgebouw.

Dreiging
In München zijn donderdag drie jongeren van 14, 15 en 18 jaar opgepakt omdat ze hadden gedreigd met een slachtpartij zoals die in Erfurt vorige week vrijdag.

De achttienjarige moet zich voor de rechter verantwoorden omdat hij zijn vrienden sms-jes had gestuurd waarin hij zei een gelijkaardige moordaanslag voor te bereiden.

De vijftienjarige moet voor de kinderrechter verschijnen omdat hij aan een medeleerlinge had gezegd dat hij van plan was twee studentes en een leraar om te brengen. De twee leerlinges wilden de jongeman aanklagen voor ongewenste intimiteiten.

De 14-jarige had op een discussieforum op internet gezegd dat hij 500 kogels bezat om in zijn school in München een tweede Erfurt aan te richten. De scholier kon worden opgespoord, zei dat het een grapje was en werd terug ter beschikking van zijn ouders gesteld.

Volgens de politie was geen enkele van de drie jongeren echt van plan zijn voornemen uit te voeren.