NABLOES - Het Israëlische leger is vanmorgen Nabloes, op de Westelijke Jordaanoever, binnengetrokken. Daarbij zouden twee Palestijnen zijn omgekomen. Ook een Israëlische soldaat kwam om het leven. Een gebouw van drie verdiepingen zou met de grond zijn gelijkgemaakt.
Volgens de Palestijnse veiligheidsdiensten werd een politieagent gedood tijdens een vuurgevecht met Israëlische soldaten. Dat vuurgevecht ontstond toen een vijftigtal Israëlische tanks de autonome Palestijnse sector van Nabloes binnendrongen en het vuur openden. Bij dat vuurgevecht kwam ook een gewone burger om.

Het Israëlische leger verklaarde Nabloes te zijn binnengetrokken om terroristische infrastructuur te vernietigen. Na vijf uur verliet het leger de stad. Volgens de Israëlische openbare radiozender zijn elf Palestijnen gearresteerd en is een wagen met explosieven onschadelijk gemaakt.

In het dorp Bidya arresteerde het Israëlische leger naar eigen zeggen twee Hamas-activisten. Elders op de Westoever, in Duma, pakte een speciale eenheid drie Palestijnen op.

Geboortekerk
De burgemeester van Bethlehem, Hanna Nasser, heeft voorgesteld de oplossing die is gevonden voor de crisis rond het belegerde hoofdkantoor van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah ook toe te passen op de crisis rond de belegerde Geboortekerk in zijn stad. Israël eist dat een dertigtal militante Palestijnen in de kerk zich overgeeft of wordt verbannen.

De belegering van Arafats hoofdkantoor werd opgeheven nadat zes door Israël gezochte Palestijnen die er werden vastgehouden waren overgebracht naar een gevangenis in Jericho, waar ze onder Brits-Amerikaanse bewaking zijn geplaatst. Nasser zei te geloven dat een dergelijke oplossing voor de Geboortekerk door alle partijen geslikt zal worden.