JERUZALEM - De door Israël gevangengenomen Palestijnse voorman Marwan Barghouti heeft Israëlische onderzoekers gezegd dat Yasser Arafat persoonlijk zijn goedkeuring heeft gegeven aan aanslagen tegen Israëliërs. Dat heeft een woordvoerder de Israëlische premier Ariel Sharon gezegd. De Palestijnse Autoriteit heeft nog niet op het bericht gereageerd.
Barghouti werd op 15 april gevangengenomen in Ramallah. Hij zou de leiding hebben over Arafats Fatah-beweging op de Westelijke Jordaanoever. Tegenover de Israëlische geheime dienst Shin Bet zou hij hebben verklaard dat elke militiestrijder die een aanslag wilde plegen, een gedetailleerd voorstel moest opstellen en dat aan Barghouti moest overhandigen.

Nadat die het voorstel had ondertekend, werd het doorgegeven aan Arafat, die er op zijn beurt ook mee moest instemmen. Bovendien zou de instemming van Arafat vereist zijn voor elke uitgave uit de Palestijnse kas, dus ook voor aanslagen.

Het verhaal dat het kantoor van Sharon naar buiten brengt, verschilt sterk van het beeld dat eerder was geschetst door extremisten. Leden van de Al-Aqsa Brigades bijvoorbeeld hebben verklaard dat ze een semi-autonome organisatie zijn en dat ze aanslagen niet van te voren bespreken met de Palestijnse leiders.

De Palestijnse Autoriteit heeft nog niet op het bericht gereageerd, maar in het verleden ontkenden de Palestijnen steevast dat Arafat aanslagen goedkeurde.

Ondertussen heeft het Israëlische leger bij een actie in Hebron de militante Palestijnse leider Mohammed Berwish, een van kopstukken van de Islamitische Jihad, gearresteerd. Israël heeft de aanhouding van Berwish bevestigd.