BRUSSEL - De oproep tot een nationale staking in de gevangenissen wordt ,,correct opgevolgd''. Dat stelde Jean Lizen van de vakbond CGSP/ACOD vanmorgen. Vanmiddag hebben de vakbonden een gesprek op op het kabinet van minister van Justitie Marc Verwilghen.
De staking van de cipiers ging gisteravond om 22.00 uur van start.

Antwerpen

In de gevangenissen van Antwerpen, Mechelen, Wortel, Turnhout en Hoogstraten staakt bijna het voltallige gevangenispersoneel. Enkel in de gevangenis van Mechelen legde volgens directeur Colardyn 'slechts' 50 procent van het personeel het werk neer.

Aan de gevangenis van Antwerpen hebben de vakbonden stakingsposten opgesteld. "Mensen die wel willen werken, komen er gewoon niet in", zegt directeur Mentens. Voor de gevangenis van Mechelen, Wortel, Turnhout en Merkplas stonden eerder deze dag ook stakingsposten. Volgens de directie mochten werkwilligen daar wel binnen.

Doornik

In Doornik werd het werk vanaf 6 uur deze ochtend neergelegd. De nachtdienst was verzorgd door enkele werkwilligen en een dertigtal politie-agenten. Er stonden in totaal zo'n 120 ordehandhavers in voor de bewaking van de 185 gedetineerden.

Luik

In het Luikse was de stakingsbereidheid groot. De gevangenis van Lantin telde geen werkwilligen, in die van Verviers ging amper 10 procent van het personeel aan de slag. Dertien agenten stonden er in voor de bewaking van 159 gedetineerden. In de gevangenis van Saint-Hubert was meer dan de helft -16 op 27- van de cipiers vandaag komen opdagen. In de drie gevangenissen staat de federale politie in voor de bewaking, terwijl de civiele bescherming de maaltijden verdeelt. Er deden zich geen incidenten voor.

Brussel

In het Brusselse, in de gevangenis van Vorst, was zo'n 10 à 15 procent van de cipiers opgedaagd. De vakbonden hadden een stakingspost voor de ingang opgesteld. In de gevangenis van Sint-Gillis staakte 90 procent van het personeel, een 20-tal stakers vatte post voor de ingang. In Berkendaal werd niet gestaakt.

Dinant

Ook in Dinant was er, net als vorige week, weinig bereidheid om te staken. Enkel een kleine minderheid van de 33 personeelsleden kwam niet opdagen.

Namen

In de gevangenis van Namen legde 80 procent van de 136 werknemers sinds gisterenavond 22 uur het werk neer. Vanmorgen werd het verkeer voor de parking van de gevangenis geblokkeerd. Om 10 uur trok vervolgens een delegatie naar de gevangenis van Andenne om er te manifesteren. Ook daar werd de stakingsoproep door 80 procent van de cipiers gevolgd. De manifestanten blokkeerden een uur lang een kruispunt.

In Aarlen staakte 85 procent van het personeel. Ook in de gevangenis van Nijvel werd de staking goed opgevolgd. Vanaf 5.30 uur deze ochtend werd de toegang tot de gevangenis geblokkeerd. Slechts enkele pesroneelleden werden binnengelaten. Het bezoek aan de gevangenen werd opgeschort. Rond 10 uur staken de stakers banden en houten paletten in brand voor de ingangspoort. Ook blokkeerden manifestanten een rondpunt aan de op- en afrit van de E19.

Jamioulx

Bij de strafinsteling van Jamioulx, waar zo'n 200 bewakers werken, was de toestand vanmorgen gelijkaardig. Tientallen wagens blokkeerden omstreeks 9 uur de ring rond Charleroi en trokken dan toeterend door het stadscentrum wat problemen veroorzaakte in de ochtendspits.

In Bergen legden 200 beambten het werk neer.

Leuven

In de twee gevangenissen van Leuven staakte 80 tot 85 procent van de gevangenisbewaarders. In Leuven-centraal werd gestaakt sinds donderdagavond 22 uur en in de hulpgevangenis sinds vanmorgen.