BRUSSEL - Europa plaatst mogelijk een bom onder het stelsel van de Vlaamse zorgverzekering. De Europese commissie heeft aangekondigd dat ze een onderzoek start naar de wettelijkheid van het stelsel. De Vlaamse zorgverzekering lijkt een inbreuk te vormen op de Europese regels inzake het vrij verkeer van werknemers.
Het bericht staat vandaag in De Morgen .
Europees commissaris van Sociale Zaken Anna Diamantopoulou heeft in een brief meer uitleg gevraagd aan minister van Welzijn Mieke Vogels. Haar brief is echter (nog) niet de start van een officiële inbreukprocedure.

Diamantopoulou vraagt de Vlaamse regering momenteel enkel uitleg over een aantal "technisch-legale punten", aldus de woordvoerder van de commissaris. Op zich wegen die punten niet zo zwaar, en de Vlaamse regering kan zich verdedigen.

De woordvoerder stipt wel aan dat de huidige regels van de zorgverzekering "incompatibel" lijken met de Europese regels. Dat er later een officiële inbreukprocedure volgt, is dan ook ver van uitgesloten. De commissie wil echter nog niet ingaan op vragen in welke mate de zorgverzekering moet gewijzigd worden.

Het initiatief van de commissie komt er na een van twee Nederlandse europarlementsleden. De commissie beschouwt de zorgverzekering immers als een aanvulling op de gewone ziekteverzekering, en bijgevolg moet iedereen die in Vlaanderen werkt de kans krijgen eraan deel te nemen. Ook Nederlanders of Walen die in Vlaanderen werken zouden hier recht op moeten hebben. Werknemers moeten in Europa namelijk gelijk behandeld worden, wat ook hun nationaliteit is. Nederlanders die in Vlaanderen werken, kunnen nu niet genieten van het systeem.

Vlaams minister van Welzijn Mieke Vogels (Agalev) denkt er voorlopig niet aan de regels voor de zorgverzekering te wijzigen. Hoe men de huidige regels zal verdedigen, wordt momenteel onderzocht. Vogels heeft twee maanden om te antwoorden op de brief van EU-commissaris Anna Diamantopoulou.