RIO DE JANEIRO - De voetballers Ronaldo en Romario worden nu ook gehoord door de congrescommissie die onregelmatigheden in het Braziliaanse voetbal onderzoekt, zo is gisteren bekendgemaakt.
De twee spelers zal worden gevraagd uitleg te geven over persoonlijke bankrekeningen en mogelijk buitensporige privileges die de Braziliaanse voetbalbond hen verleent.

Het onderzoek van de commissie richt zich op de nauwe band tussen de Brazilaanse voetbalbond en de grootste sponsor, sportkledinggigant Nike. De commerciële samenwerking wordt door veel mensen beschouwd als een bedreiging voor de onafhankelijkheid van de bond.

Ronaldo wordt op 16 januari ondervraagd over de gebeurtenissen rondom de finale van het WK 1998 in Frankrijk. In november 2000 werd voormalig bondscoach Mario Zagallo ook al aan de tand gevoeld over de WK-finale tegen Frankrijk. Hij ontkende toen dat sponsor Nike het spelersbeleid bij het Brazilaanse elftal bepaalde.

Zagallo stelde Ronaldo op in de WK-finale hoewel de speler kort daarvoor onwel was geworden. ,,Ronaldo was onderzocht in een Franse kliniek. Die resultaten had ik gekregen en ze waren in orde. Ronaldo wilde zelf ook spelen. Daarnaast zaten er thuis 160 miljoen Brazilianen die eisten dat hij zou spelen'', verklaarde Zagallo in november.

Romario wordt op 18 januari verwacht bij de congrescommissie om vragen te beantwoorden over mogelijke belastingfraude. In januari worden ook andere voetbalvedetten als Dunga, Roberto Carlos en Cesar Sampaio gehoord. De commissie roept ook de oud-spelers Pele en Zico op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig