LANCASTER - De flamencodanser Jose Greco is afgelopen zondag in zijn huis in Lancaster in de Amerikaanse staat Pennsylvania overleden. Hij was 82.
Greco hielp de flamenco verenigen met het traditionele ballet. Hij werd in Italië geboren maar verhuisde op driejarige leeftijd naar Spanje en groeide vanaf zijn tiende op in Brooklyn in de Verenigde Staten.

Zijn danscarrière begon in 1937. In 1941 werd hij door de vermaarde Encarnacion Lopez (La Argentinita) ontdekt en uitverkoren om haar danspartner te worden. Na haar dood in 1945 danste Greco voort met haar zuster Pilar.

Met de door hem opgerichte Jose Greco Spanish Dance Company toerde hij door de Verenigde Staten en ging hij in twintig jaar zes keer op wereldtournee. Hij trad op in verschillende films, waaronder Around the World in 80 Days, Ship of Fools, The Proud and the Damned, Sombrero en Holiday for Lovers. In 1962 werd hij door de Spaanse regering geridderd.

In de jaren zestig beëindigde Greco zijn carrière. Zijn zoon Jose en dochters Lola en Carmela volgden hun vader als beroepsdanser. Twee andere zoons, Jose Luis en Paolo, werden componisten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig