WASHINGTON - De nieuw verkozen Amerikaanse president George Bush gaat de ratificatie van het statuut van het Internationaal Strafhof blokkeren. Een woordvoerder zei dat het onlangs door president Bill Clinton ondertekende verdrag in zijn huidige vorm niet naar de Senaat zal worden gezonden.
Zittend president Clinton ondertekende het verdrag zondag op de valreep. Na 31 december 2000 betekent het ondertekenen van het statuut dat het land het meteen heeft geratificeerd. In de Verenigde Staten is het Internationaal Strafhof (ICC), dat in Den Haag zal worden gevestigd, fel omstreden. De ondertekening van Clinton moet dan ook meer worden gezien als een symbolische politieke daad.

Maandag al hekelde Jesse Helms, de Republikeinse voorzitter van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, de werkwijze van de Democraat Clinton. Hij kondigde aan alles in het werk te zullen stellen om het besluit ongedaan te maken. Daarbij heeft hij nu alvast de steun toegezegd gekregen van Bush, die het hele ratificatieproces kan dwarsbomen door een voorstel daartoe eenvoudigweg niet in te dienen bij de Senaat.

Het ICC moet bevoegdheid krijgen voor de berechting van de zwaarste misdaden: genocide, misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. In tegenstelling tot de al bestaande internationale tribunalen voor ex-Joegoslavië en Rwanda, moet de bevoegdheid van het ICC uiteindelijk wereldomvattend worden en zich niet beperken tot een bepaald gebied. Ook krijgt het ICC een permanent karakter, in tegenstelling tot het Joegoslavië-tribunaal en het Rwanda-tribunaal.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig