KANDAHAR/QUETTA - Duizenden mensen hebben in de straten van het Pakistaanse Quetta hun steun betuigd aan de Taliban en aan Osama bin Laden. De autoriteiten hadden de manifestatie verboden, maar daarvan trokken de betogers zich niets aan. Op enkele plaatsen kwam het tot schermutselingen met de politie.

Volgens sommige bronnen waren er meer dan 50.000 personen. Een woordvoerder van de politie had het over ,,ruim 10.000 aanwezigen''. Westerse journalisten werden opgeroepen om binnen te blijven.

De betogers scandeerden slogans ten gunste van de Taliban en Osama bin Laden. Velen droegen Taliban-vlaggen. Ook werden afbeeldingen van de Amerikaanse president George W. Bush gesignaleerd.

In Kandahar werd dan weer betoogd tegen een eventuele terugkeer van ex-koning Zahir Shah naar Afghanistan. Dat hebben de regerende Taliban in Afghanistan laten weten. Kandahar is de residentie van mullah Omar, de leider van de Taliban.

Zahir Shah leeft al sinds 1973 in ballingschap in Rome. Mede onder zijn aanvoering sloten de diverse oppositiegroepen gisteren een akkoord over een mogelijk overgangsbestuur voor het geval de Taliban ten val worden gebracht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in