BELGRADO - De voormalige vice-premier van Joegoslavië Nikolai Sainovic is onderweg naar Den Haag. Hij is vanmorgen in Belgrado op het vliegtuig gestapt. Dat heeft zijn advocaat aan het Franse persbureau AFP laten weten. Momcilo Gruban zit volgens de advocaat ook in het toestel.
Sainovic en Gruban zullen zich melden bij het Joegoslavië-Tribunaal. De twee behoren tot de zes door het VN-hof gezochte Serviërs die hebben gezegd zich vrijwillig in Den Haag te zullen melden.

Ruim een week geleden meldde de Joegoslavische generaal Dragoljub Ojdanic zich bij het tribunaal. Hij was chef-staf in het Joegoslavische leger tijdens de oorlog in Kosovo. Ojdanic heeft inmiddels verklaard onschuldig te zijn.

Sainovic wordt ook beschuldigd van oorlogsmisdaden in Kosovo. De aanklacht tegen Gruban luidt onder meer seksueel misbruik en marteling in het kamp Omarska in het westen van Bosnië. Daar hielden Servische troepen in 1992 Bosnische moslims en Kroaten gevangen. Verder zou Gruban niets gedaan hebben om moordpartijen te voorkomen.