NEW YORK - De VN-veiligheidsraad zoekt koortsachtig naar een akkoord om te antwoorden op de brief van secretaris-generaal Kofi Annan. In die brief kondigt Annan aan dat hij de missie die licht moet werpen op de gebeurtenissen in Jenin, wil afblazen.
De Amerikaanse delegatie stelt een resolutie voor die zijn beslissing ,,gezien de omstandigheden'' goedkeurt en ,,betreurt de beslissing van de Israëlische overheid om niet mee te werken met het initiatief'' van de secretaris-generaal.

Ze vraagt ook aan Annan ,,de Raad op de hoogte te houden met precieze informatie over de gebeurtenissen in Jenin naarmate die beschikbaar is''.

De andere tekst die op tafel ligt, werd voorgesteld door Syrië en Tunesië en ,,eist'' dat Israël onmiddellijk ,,de ploeg die de feiten vaststelt'' ontvangt en ,,volop meewerkt met die ploeg''

In een brief aan de VN-Veiligheidsraad schrijft Annan dat de commissie, die al enkele dagen in Genève verblijft in afwachting van Israëlische toestemming om naar Jenin af te reizen, donderdag zal worden ontbonden.

Israël heeft zijn bezwaren tegen de samenstelling van de commissie en het door de VN gegeven mandaat ondanks diplomatieke druk van de Verenigde Staten en de Europese Unie niet ingetrokken.

Volgens Annan is een onderzoek in Jenin niet mogelijk zonder toestemming en medewerking van de Israëlische regering. Daarnaast wordt het, aldus Annan, naarmate er meer tijd verstrijkt moeilijker om de gebeurtenissen in het kamp te reconstrueren en te evalueren.

Arabische landen hebben woensdag aangedrongen op het aannemen van een VN-resolutie waarin de medewerking van Israël aan het onderzoek desnoods met militaire middelen kan worden afgedwongen, maar dat voorstel zal vrijwel zeker worden geblokkeerd door de Verenigde Staten.