STOCKHOLM - Een gestoorde automobilist is zaterdag in het historische oude centrum van Stockholm ingereden op een groep mensen. Een 54-jarige Zweedse vrouw kwam daarbij om het leven. Achtentwintig voetgangers, onder wie een aantal buitenlandse toeristen, raakten gewond. Zes van hen lagen zondag nog met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

De man stuurde zijn auto met hoge snelheid door een smalle, bochtige straat die voor normaal verkeer is gesloten en die populair is bij toeristen die het oude centrum van de Zweedse hoofdstad bezoeken. De auto raakte minstens dertig mensen voor hij tot stilstand kwam tegen de gevel van een cosmeticazaak, meldde de politie.

De automobilist, een man van 50, raakte slechts licht gewond. Volgens de politie heeft onderzoek uitgewezen dat hij een psychische ziekte heeft. Hij had in ieder geval geen drank of drugs gebruikt. De man is gearresteerd op verdenking van moord, poging tot doodslag en roekeloos rijgedrag.

Het incident deed zich kort na het middaguur voor in de Vaesterlaanggatan, de belangrijkste winkelstraat in Gamla Stan, het oude centrum van Stockholm. Volgens ooggetuigen leek het alsof de auto met tachtig tot negentig kilometer per uur door het straatje scheurde. In Gamla Stan zijn talloze souvenir- en antiekzaakjes en restaurants, maar ook het Zweedse parlement gehuisvest.