De voorbije dagen zag het er even naar uit dat een zachtere westelijke luchtstroming kon doorbreken. De huidige Europese weermodellen voorzien echter een krachtig hoog over het Europese vasteland, dat storingen blokkeert over Ierland. Daarbij wordt er in de onderste luchtlagen koude lucht aangevoerd waarbij het kwik erg laag blijft en 's nachts gaat het algemeen vriezen. De winter weet de eerste week van het nieuwe jaar nog niet van wijken, maar het is wel droog en vrij zonnig.
Morgen vriest het opnieuw algemeen in de ochtend. De minima liggen daarbij tussen -13 graden in de Ardennen en -5 of -6 graden in Laag-België. In de ochtend komt er plaatselijk lage bewolking voor met nevel en zelfs aanvriezende mistbanken. Het wordt daarbij uitkijken voor plaatselijke gladde plekken op de weg. Naarmate de ochtend vordert, kan de zon op de meeste plaatsen tevoorschijn komen. Hier en daar wordt het zelfs uitermate zonnig. Ondanks de zon blijft het bijzonder koud met temperaturen rond of net boven het vriespunt. De maxima variëren tussen -1 en 2 graden. Daarbij waait er een zwakke, later soms matige zuidzuidoostenwind, kracht 2 tot 4. In de wind voelt het evenwel een stuk kouder aan. Morgennacht volgt er een schitterende sterrenhemel, waaronder het al vlug tot algemene vorst komt. Het kwik zakt uiteindelijk naar waarden tussen -9 graden in de Ardennen en - 3 graden in het westen. Er vormt zich wat nevel en hier en daar is er nog kans op een aanvriezende mistbank. De wind waait zwak tot matig uit het zuidoosten, kracht 2 tot 3. Aan zee gaat het bij momenten vrij krachtig waaien, windkracht 5. In de ochtend kunnen er enkele wolkenvelden komen opzetten in het noordoosten.

Vooruitzichten:

Donderdag is het vooral erg zonnig in het zuiden en het westen. In het noordoosten komt er wat meer bewolking voor, maar de zon is er ook geregeld van de partij. Het blijft aanhoudend koud met maxima rond of net boven het vriespunt. Vrijdag wordt het een erg zonnige, maar nog steeds koude dag. Na een nacht met algemene matige en in de Ardennen strenge vorst komen de maxima uit tussen -1 en 2 graden. De kans op mist is erg klein. Zaterdag komt er nog geen einde aan het koude winterweer. De maxima liggen tussen het vriespunt en 2 graden. Er is evenwel flink wat zon en vooral de wind is vrij zwak. Hierdoor voelt het dan toch wat minder koud aan.