KABUL - De Amerikaanse strijdkrachten zijn een operatie begonnen om te voortvluchtige Talibanleider Mullah Omar op te pakken, waarschijnlijk in de bergen van Baghran ten noordwesten van Kandahar. De Afghaanse interimpremier Hamid Karzai heeft dat gisteravond gezegd.
Het Pentagon bevestigde dat er een missie is begonnen, maar weigerde ,,om veiligheidsredenen'' verder commentaar. Het Centrale Commando van het Amerikaanse leger in Florida verklaarde niets te weten van een operatie om Omar op te sporen.

Volgens Karzai hebben tientallen Amerikaanse mariniers maandag hun basis in Kandahar verlaten in helikopters. Een B-52 bommenwerper en een gevechtsvliegtuig vertrokken net als de mariniers naar het noordwesten. Zowel de VS als de Afghaanse regering vermoedt dat Omar in Baghran is.

In Kabul arriveerden maandag zeventig Britse militairen om de internationale veiligheidsmacht verder op te zetten. De Afghaanse interimregering stemde eerder op de dag na onderhandelingen officieel in met de manier waarop de macht zal opereren in Kabul. Details over het zondag al bereikte akkoord over de veiligheidsmacht zijn niet bekendgemaakt. Mogelijk was een van de struikelblokken de Afghaanse eis dat gewapende strijders van de Noordelijke Alliantie in Kabul gestationeerd worden.

Het Afghaanse persbureau AIP meldde dat zeker 92 mensen zondag zijn omgekomen bij een Amerikaans bombardement van het dorp Niazi Qala in de provincie Paktia. Volgens het Amerikaanse leger werd echter geen dorp gebombardeerd, maar een nederzetting die gebruikt werd door leiders van de Taliban en al-Qaida.