JAMMU - In de Indiase deelstaat Jammu-Kashmir zijn vannacht zes hindoestaanse burgers uit hun huizen gehaald en doodgeschoten. De inwoners van het dorp Magnar werden vermoedelijk aangevallen door islamitische extremisten. In de deelstaat Punjab vielen moslimextremisten een groep militairen aan, waarbij twee doden en vijf gewonden vielen.

India heeft na een aanslag op het Indiase parlement de druk op Pakistan opgevoerd en geëist dat Pakistan moslimextremisten oppakt. Zij strijden in Indiaas Kashmir voor onafhankelijkheid of aansluiting bij Pakistan. Het geweld door moslimextremisten nam vervolgens af, maar lijkt nu weer op te laaien.

Zowel India als Pakistan heeft sinds de aanslag op het Indiase parlement op 13 december, waarvoor India Pakistaanse extremisten verantwoordelijk houdt, tienduizenden troepen naar de grens gebracht. Desondanks wisselden de landen dinsdag lijsten met nucleaire installaties uit, zoals sinds elf jaar gebruikelijk is op Nieuwjaarsdag. De uitwisseling is bedoeld om aanvallen op elkaars installaties te voorkomen.

De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee verwelkomde in zijn Nieuwjaarsboodschap de stappen die Pakistan heeft ondernemen tegen het terrorisme in samenwerking met de Verenigde Staten, maar hij waarschuwde de Indiase bevolking zich voor te bereiden op nieuwe aanslagen in India.

Bij de Indiaas-Pakistaanse grens in Kashmir hebben maandagnacht opnieuw schotenwisselingen plaatsgevonden. Berichten over slachtoffers zijn er echter niet. Honderden mensen ontvluchtten het grensgebied.

Het parlement van Pakistaans Kashmir veroordeelde vandaag de Indiase ,,oorlogsvoorbereiding''. Het parlement nam een motie aan waarin wordt gesteld dat India ,,een passend antwoord'' zal krijgen als het Pakistaans Kashmir aanvalt.

Pakistan heeft inmiddels leiders van de moslimorganisaties Jaish-e-Mohammed en Lashkar-e-Tayyaba gearresteerd, onder wie de leider Hafiz Saeed en 22 andere verdachten. Saeed wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op het Indiase parlement. India heeft een lijst met de namen van nog eens twintig verdachte Pakistaanse extremisten gegeven, maar Pakistan weigert die verdachten op te pakken zonder verdere bewijzen. Generaal Rashid Quereshi, woordvoerder van de militaire regering van Pakistan, zei dat Pakistan geen bewijzen heeft voor terroristische activiteiten van de twee verdachte moslimorganisaties. Pakistan blijft volgens hem de ,,bevrijdingsbeweging'' in Kashmir steunen.

China heeft Pakistan en India dinsdag opgeroepen ,,uiterste terughoudendheid'' te betrachten. Minister van buitenlandse zaken Tang Jiaxuan zei maandag dat het conflict tussen de twee landen schadelijke gevolgen kan hebben voor de vredesbesprekingen in Afghanistan en de regionale stabiliteit. China is een bondgenoot van Pakistan en levert het land militair materieel.

De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw drong bij Pakistan aan op onderhandelingen met India om een oorlog te voorkomen. De Britse minister verwelkomde de arrestaties van de verdachte moslimextremisten.

De ministers van buitenlandse zaken van India en Pakistan zullen elkaar woensdag en donderdag tegenkomen op een bijeenkomst van de South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) in Nepal. Een Indiase woordvoerder verzekerde dinsdag echter dat er op geen enkel niveau een ontmoeting gepland staat tussen Indiase en Pakistaanse politici en ambtenaren in Nepal.