BRUSSEL - De minister van Economie Charles Picqué, en staatssecretaris voor Energie, Olivier Deleuze, krijgen van de ministerraad het mandaat om de petroleumsector desnoods bij wet te dwingen om bij te dragen aan de mazoutcheques. Dat heeft de premier Guy Verhofstadt vanmiddag na afloop van de ministerraad gezegd.
De regering maakte vorige vrijdag bekend dat de laagste inkomens een tegemoetkoming tot 5.000 frank kunnen krijgen als compensatie voor de duurdere mazoutfactuur. Die maatregel kost 2 miljard frank. Daarvan moet de helft door de petroleumsector gedragen worden. De sector zelf wil niet verder gaan dan 260 miljoen frank.

Afgelopen week probeerden kabinetsmedewerkers en de petroleumsector tot een vergelijk te komen, maar dat lukte niet. Vanmiddag brachten de onderhandelaars verslag uit op de ministerraad. Daarop werd besloten het mandaat van beide regeringsleden te versterken.

Het systeem van tussenkomst in de factuur voor huisbrandolie voor de laagste inkomens start maandag 25 september. Op die dag wordt een call center opgestart waar de burgers terecht kunnen voor informatie. De uitbetaling van de tussenkomst gebeurt via de OCMW's.