Krimp doet koersen stijgen
Spelen op de beurs, dat is zoiets als dansen op een levende vulkaan. De winsten van meestal meer dan 2% op indexniveau lachten met de slechte data over de Amerikaanse economie. Gisteren werden cijfers bekendgemaakt waaruit moet blijken dat de Amerikaanse economie met 6,1% is gekrompen in het eerste kwartaal. Uiteraard is dat een cijfers dat vermenigvuldigd is met 4 om een jaarevolutie weer te geven. De echte daling gedurende het jongste kwartaal was 1,5%. Zo klinkt dat minder indrukkend dan het is. Bovendien was maar 4,6% verwacht.

De Amerikaanse economie krimpt nu al drie kwartalen op rij (-0,5%, -6,3% en -6,1%), maar Wall Street klimt vrolijk hoger. Het idee is dat we het ergste achter de rug hebben. De laatste keer dat de Amerikaanse economie drie kwartalen op rij kromp was in 1974-1975.

In vier kwartalen van negatieve groei geloven beleggers niet. De prille signalen van beterschap zijn voor hen het bewijs.

Zelfs de zo gevreesde bedrijfsresultaten blijken vaak aanleiding voor herstellende koersen. Onder meer door de beter dan verwachte cijfers van Banco Santander en Siemens.

De Bel-20 steeg 1,6 procent tot 1.950,98 punten. Fortis bleef nog geschorst, maar zal vandaag allicht een inhaalbeweging maken.

KBC was de sterkste stijger in de Bel20-korf met een winst van 6,4 procent. Dexia (+2,3%) bleef wat achter.

Zelfs de defensieve waarde Colruyt steeg 4,5 procent tot 172,51 euro bij een volume dat ruim de helft hoger lag dan normaal. Een handelaar verwijst naar de 160 miljard euro cash die in België op spaarboekjes staat geparkeerd.' Alsof we weer naar 2007 worden geflitst. Toen was de onuitputtelijke liquiditeit ook het argument om niet te twijfelen aan de richting die de beurzen zouden uitgaan.

Vooral de winst van Nyrstar sprong in het oog: + 10,2 procent tot 4,54 euro. De biotechwaarden deden het nogmaals goed. Devgen (+1,9%) drijft op wolkjes sinds het nieuws over de uitbreiding van de deal met zadengigant Monsanto. Ook Ablynx zette zijn opmars voort, met een winst van 4,15 procent tot 5,52 euro. Thrombogenics (+7,2%) en TiGenix (+1,8%) maakten het biotechfeest compleet.

IBt (+14,9%) maakt zich op voor een overnamebieding.