Het actiecomité Veilige N282 voerde zaterdag op het middaguur opnieuw actie op de Lenniksebaan. Deze keer gebeurde dit ter hoogte van de wijk Nachtegaal in Itterbeek. Een twintigtal actievoerders eiste een zebrapad op de plaats waar eind september nog een bejaarde buurtbewoner en zijn hond omkwamen toen ze de straat overstaken en gegrepen werden door een voorbijrazende auto.

,,De burgemeesters van de betrokken gemeenten en ingenieur Caesstecker van de Wegendienst Vlaams-Brabant beloofden al sinds 2001 maatregelen om de Lenniksebaan van Gooik tot Anderlecht veiliger te maken. Onder meer een zebrapad in de wijk Nachtegaal in Itterbeek waar enkele buurtwinkels zijn en de buurtbewoners niet veilig de straat kunnen oversteken'', vertelt actievoerder Rudy Bardijn. ,,Maar van al wat beloofd werd sinds ons comité een aantal acties op het getouw zette, is bitter weinig van in huis gekomen. Het dossier lijkt om één of andere reden geblokkeerd''.

Het actiecomité Veilige N282 ging zaterdag dan maar over tot een nieuwe ludieke actie om druk op de ketel te houden. Directe aanleiding was het omkomen van een bejaarde buurtbewoner van de Lenniksebaan toen die met zijn hond in de wijk Nachtegaal de straat overstak. Eerder dit jaar kwam ook al een motorrijder om en gebeurde er op 12 oktober nog een zwaar ongeval in Sint-Martens-Lennik.


Nijlpaard
Het actiecomité liet in de Nachtegaalwijk mensen op een veilige manier oversteken en liet de automobilisten stoppen. Een groot nijlpaard en een grote olifant in polyester langs de kant van de weg kondigden de actie aan. Aan de automobilisten werd gevraagd trager te rijden en ze kregen een petitie onder de neus. Deze petitie loopt de komende dagen nog verder in de handelszaken in de wijk Nachtegaal. Het actiecomité wil over enkele weken de petitie aan de burgemeesters afgeven en hen confronteren met hun beloftes uit 2001.

Op 9 oktober deed het comité snelheidsmetingen samen met een ploeg van het Radio 1-programma De Wandelgangen. Hierbij werden op drie uur tijd in de namiddag 1.700 voertuigen geteld waarvan één op vijf sneller reed dan toegelaten. 's Avonds in Sint-Martens-Lennik liep dit aantal op tot 46%.