In Galerij KBC in de Steenstraat loopt een erg verrassende kantexpositie. Deze tentoonstelling van de groep Kant-Act laat zien dat kant erg veel mogelijkheden biedt en een venster is op moderne technieken en materialen.

De nieuwe groep Kant-Act gaat terug op Het Museumatelier, een groep van tien vrouwen die vijf jaar geleden samen begon te komen in een lokaal op de eerste verdieping van het Arentshuis. ,,Die vrouwen werkten thematisch, rond opdrachten. De realisaties van dit Museumatelier werden in het Arentshuis geëxposeerd onder de titel Kantkabinet 2000'', vertelt Martine Bruggeman, die nauw bij de groep betrokken is.

Door veranderingen in de structuur van de musea was het lokaal in het Arentshuis niet meer beschikbaar. Daarom besloten de vrouwen, die cursussen hedendaags kantontwerp in het Kantcentrum volgden of zelf gaven, een groep te stichten: Kant-Act, waarbij act staat voor activiteit, actueel en actief, pijlers van de tentoonstelling 2002 Draden in Kant.

De groep wordt gevormd door Kris Bucquoye, Marie-Anne Claeys-Baekeland, Jenny Desmet, Geneviève Leplat-Griener, Alice Harte, Thérèse Samson, Hilda Vrijsen en Isabelle Verhaeghe-Watteyne. ,,Iedereen heeft natuurlijk haar eigen stijl, maar we zien toch bijzondere aandacht voor de kleur -- ze verlaten het wit -- en het ruimtelijke'', vindt Bruggeman.

Er wordt kant getoond die geïnspireerd is op een klassieke basis, in confrontatie met kunst in kanttechniek: kant als vlakke of ruimtelijke vorm, sober, maar vaak ook erg levendig van kleur.

Peter Quijo maakt van deze tentoonstelling gebruik om opnieuw enkele kantjuwelen te tonen, waarvan het kantgedeelte werd geklost door Thérèse Samson. (SVV)

  • ,,2002 Draden in Kant" loopt nog tot dinsdag 12 november in Galerij KBC, Steenstraat 40, Brugge. Dagelijks open van 10 tot 18 uur.