Na een dag hard labeur was de silobrand in het houtspaanderplatenbedrijf Spano gisternamiddag onder controle. ,,Het ontploffingsgevaar is alvast geweken'', meent Michael Duyvejonck. Wellicht deze voormiddag (dinsdag 29 oktober) kan het blussen van het smeulende houtvuur beginnen. Bij de bedrijfsbrand vielen geen gewonden.

De brand bij Spano, Ingelmunstersteenweg, brak zondagnamiddag rond 14.30 uur uit. In een grote silo aan de achterkant van het bedrijfsterrein vatten gerecupereerde houtresten vuur.

De houtresten zijn de grondstof voor de productie van spaanderplaten. Vermoedelijk een transportband boven de silo bracht een vonk in het hoge gebouw. De alarminstallatie waarschuwde voor de brand. De blussers mochten de siloluiken niet direct openen om het vuur rechtstreeks te blussen. ,,In dit geval zou tocht in de silo ontstaan. Dit maneuver zou de vlammen doen opflakkeren. De opgewaaide stof- en houtdeeltjes zouden dan tegelijk het ontploffingsgevaar verhogen. Het is daarom veiliger de stapel houtresten voorzichtig en gecontroleerd te laten opbranden.''


Afkoelen
,,Intussen wordt de buitenkant van de silo met bluswater koel gehouden. Dit karwei neemt heel wat tijd in beslag. De silo met een inhoud van ongeveer 3.000 kubieke meters was immers voor pakweg drie vierden gevuld'', verduidelijkt preventie-adviseur Michael Duyvejonck van Spano.

De bedrijfsbrandweer en de Ingelmunsterse blussers hebben uiteraard niet genoeg blusmateriaal voor het koelwerk. Daarom werd in eerste instantie een beroep gedaan op materiële hulp vanuit Izegem en Roeselare. Gisteren arriveerde ook de civiele bescherming met de grote middelen om voldoende bluswater uit het kanaal Roeselare-Leie te pompen en genoeg waterkanonnen op de silo te richten.

Ondanks die inspanningen had gistermiddag een ontploffing plaats in de silo na een mislukte poging om het vuur rechtstreeks te blussen.


Temperatuur
De silo liep aan de bovenkant averij op. Niemand raakte gewond. Gisternamiddag was de toestand onder controle. ,,Wij slagen erin de temperatuur laag te houden. Het is nu wachten tot de inhoud van de silo nagenoeg is opgebrand. Dat zal wellicht nog een ganse nacht in beslag nemen. Het afkoelen van de silo blijft ondertussen verder gaan. Daarna kunnen wij starten met het leegmaken van de silo en de smeulende houtresten blussen'', stelt de Ingelmunsterse brandweercommandant Marino Holvoet.

De brand beschadigde de silo en twee transportbanden vlakbij. ,,De andere bedrijfsgebouwen bleven gespaard van brandschade. Het producieproces liep bovendien geen vertraging op. Andere productielijnen namen de bedrijvigheid van de stilgelegde lijn over'', besluit Michael Duyvejonck.