Majolie (7) en Fily Veeckman (5) zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt toen een muur van het zoutbedrijf Van Damme op de hoek van de Hooistraat en de Uitbergse Straat in Kalken het begaf onder de druk van het zout dat binnen werd opgeslagen. Enkele minuten voor de instorting kwam Kathy Veeckman haar spelende kinderen halen. Zij hadden een hinkelhok getekend aan de muur van het bedrijf. Op het moment dat moeder en dochters de straat overstaken naar hun huis, stortte de muur in.

Buurtbewoners die opschrokken van het lawaai dachten eerst aan een explosie in het bedrijf en sloegen alarm. De voltallige Wetterse brandweer, die her en der aan het werk was na de zware storm van gisteren, spoedde zich naar Kalken. Ook de dienst 100 en de MUG kwam ter plaatse.

Achter de betonnen platen van het bedrijf staat een grote betonnen constructie waarin zout wordt gelost onder hoge druk. Deze constructie fungeert als silo in het bedrijf. Tijdens het lossen van een partij zout liep deze silo echter over en kwam het zout terecht tussen de silo en de buitenmuren van het bedrijf. Door de hoge druk stortte een deel van de buitenmuur in.

,,Ik zeg al jaren dat dit kan gebeuren'', reageert Kathy Veeckman die haar kinderen aanmaant om voortaan in de eigen tuin te spelen. ,,Ik kwam Majolie en Fily halen. Toen we de straat over waren, hoorden we een enorm gedonder en zagen we de muur instorten. Enkele minuten vroeger en mijn dochters zaten eronder.''


Burenprotest
Zaakvoerder Alex Van Damme, die de schade komt opmeten, weigert elk commentaar: ,,Ik heb al genoeg problemen met de buurt.'' Recent zorgde protest er nog voor dat de uitbreidingsplannen van Van Damme een negatief advies meekregen. Sommige buurtbewoners willen het familiebedrijf, dat al 46 jaar in de Uitbergse Straat actief is, liefst zo snel mogelijk weg.

Toch deelt niet iedereen die mening. ,,Ik heb dit bedrijf nog weten bouwen en vind het protest niet terecht'', zegt een buurvrouw die haar naam liever niet in de krant ziet. ,,Iedereen moet toch zijn boterham verdienen en ik vind het erg voor de familie Van Damme dat dit gebeurt.''

Toen de brandweer er zeker van was dat er niemand onder de muur en de berg zout was terecht gekomen, konden ze verder gaan met het afhandelen van de tientallen schadegevallen in de regio aan daken.