Op tal van plaatsen in de gemeente Heusden-Zolder zijn wegenwerken bezig. Vooral de deelgemeente Heusden is zwaar getroffen. Het centrum is vanuit Zolder, Helchteren of Koersel zo goed als onbereikbaar. Als daar op maandag 1 oktober ook nog eens de werken voor de rotonde Suska Berg bij komen, zal het ook vanuit Lummen moeilijk worden om naar Heusden te rijden.

Wie dezer dagen in Heusden-Zolder moet zijn kan maar beter een gemeenteplan mee nemen. Dan heb je tenminste de mogelijkheid om via alternatieve wegen op je bestemming te geraken. Let wel op want de politie waakt en snelheidsovertreders gaan onverbiddelijk op de bon. Ook vindingrijke chauffeurs die via Lummen of Beringen naar Heusden-Zolder reden zijn er vanaf maandag 01 oktober aan voor hun moeite want dan starten de werken voor de aanleg van een rotonde aan het kruispunt Suska Berg.

,,Het is gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden,'' zegt het diensthoofd van de gemeentelijke technische dienst Jef Aerts. ,,De meeste werken concentreren zich nu op de baan van Beringen naar Zonhoven. Ter hoogte van de autosnelweg wordt de laatste hand gelegd aan de rioleringswerken waarbij een doorsteek wordt gemaakt naar Boekterheide. Momenteel is men zelfs bezig met het voltooien van de rotonde. Ik verwacht dus dat de werken daar rond half oktober zijn afgerond. Maandag begint men, op dezelfde weg, met de werken voor een rotonde aan het kruispunt Suska Berg. Het lijkt allemaal veel in één keer maar het heeft vooral te maken met budgetten die niet eindeloos kunnen verschoven worden naar de volgende jaren. Er worden aannemers aangeduid. Die mensen willen ook zo snel mogelijk aan het werk. Dat maakt natuurlijk dat een heleboel werken op hetzelfde moment beginnen. Bovendien lijkt het mij beter om in één keer goed in de zure appel te bijten.''


Pakket
,,Als de werken op de weg Beringen-Zonhoven zijn afgerond zijn we er ook voor goed van af. Blijven dan nog de werken in de Bieststraat maar dat hoort dan weer bij het reeds eerder genoemde pakket. Op de Koerselsebaan is men bezig met de aanleg van een fietspad. Op de grens met Houthalen, aan dancing Rena, wordt een rotonde aangelegd en tenslotte zijn er ook nog werken in Bolderberg die toch nog een tijdje zullen duren omdat ook de pleinen zullen worden heraangelegd. Natuurlijk zitten er nog een aantal grote projecten in de pijplijn maar die bewaren we voor volgend jaar'', besluit Jef Aerts.

De voorzitter van de verkeersraad is erg kort in zijn commentaar. ,,Ik kan niet spreken in naam van de raad'', zegt René Corten. ,,Wij zijn dit jaar nog niet echt samen geweest omdat het gemeentebestuur problemen heeft gehad met het aanduiden van een secretaris. Persoonlijk ben ik van mening dat het gemeentebestuur van in het begin wist dat de werken op de baan Beringen-Zonhoven niet in 1 jaar zouden zijn afgerond. Ondertussen kan men natuurlijk niet stil zitten en gaat men een aantal nieuwe projecten opstarten. Dat die samen vallen met de werken op de weg Beringen-Zonhoven is natuurlijk een spijtige zaak maar als de budgetten zijn voorzien moet men die ook maar opgebruiken. De volgende jaren zal de situatie iets verbeteren alhoewel de doortocht naar Heusden-centrum ook nog voor de nodige verkeershinder zal zorgen. Daar is echter weinig aan te doen'', aldus René Corten.