Bij de westerse vrouw is borstkanker de meest voorkomende kanker. In België krijgt één op tien vrouwen -- de meest voorzichtige raming -- er mee te maken.

Jaarlijks betekent dat vijfduizend vaststellingen van een of andere vorm van borstkanker. Drie vierden van deze kankers duiken op vanaf de leeftijd van vijftig jaar.

,,Het is belangrijk te beklemtonen dat veel borstproblemen, vooral bij vrouwen voor de menopauze, goedaardig zijn'', zegt dokter Luc Cassiman. ,,Bij jongere vrouwen gaan we pas tot een mammografie over als de huisarts daar redenen voor heeft, zoals erfelijkheid. Op hogere leeftijd heeft borstkanker echter niets meer met erfelijkheid te maken. Men tast zelfs nog in het duister over de juiste oorzaken van de explosie van de borstkankers.''

,,Het is zwart op wit bewezen dat als het grootscheeps preventief onderzoek een grote meerderheid van de vrouwen boven de 50 bereikt, het de maatschappij op termijn uiteindelijk goedkoper zal uitkomen. De technologie is beschikbaar, dus moeten we ze aanwenden. Bij een vroegtijdige opsporing is de kans op een volledige genezing altijd het grootst.''

,,Al is deze preventieve mammografie niet hetzelfde als een echt diagnostisch onderzoek. Zo moeten de vrouwen in dit geval vier weken of langer wachten op hun resultaten. Dat is ook buiten onze wil, maar dat wordt niet steeds goed begrepen.'' (RDS)