Het Algemeen Ziekenhuis Heilig Hart wordt in de Assese regio de grote trekker van de Open Bedrijvendag op zondag 30 september. De kliniek wil het grote publiek laten zien hoe het de voorbije jaren uitgroeide tot, dixit voorzitter Etienne Stallaert, 'het enige regionale ziekenhuis met wereldfaam'. Tegelijk zet het AZ fors de schouders onder het project 'borstziekten'.

Het regionaal algemeen ziekenhuis Heilig Hart biedt met 186 bedden, 390 medewerkers en 60 artsen alle basisgeneeskundige diensten en een brede waaier van chirurgische specialiteiten aan. Vooral sinds de samenwerking -- geen fusie -- met het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis van Aalst twee jaar geleden vorm kreeg, gaat de herprofilering met rasse schreden vooruit.

Het nieuwe ultramoderne cardiologisch centrum en een goed uitgebouwde dienst gastro-enterologie kregen al veel weerklank en recent werd ook een samenwerking opgestart met de diensten pneumologie en plastische chirurgie. Ook voor de nieuwe dienst met zes bedden voor palliatieve zorgen staat het licht zo goed als op groen.

Voor de Vlaamse Open Bedrijvendag focust het AZ zich op het project Quality of Life rond borstziekten. ,,Het initiatief om deel te nemen aan deze bedrijvendag kwam van onze geneesheren'', licht directeur Staf De Cauwer toe. ,,Ons ziekenhuis wil er het belang mee onderstrepen van de overheidscampagne om een preventieve mammografie uit te voeren bij alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar.''

,,De hoofdmoot wordt een boeiende rondleiding langs alle diensten die zich specifiek inlaten met borstziekten'', verduidelijkt hoofdgeneesheer Kris Van den Steen. ,,Dat gaat van medische beeldvorming, anatomopathologie, nucleaire geneeskunde, het klinisch labo, gynaecologie en, voor wie met chemotherapie te maken krijgt, de dagkliniek.''

Daarnaast zetten ook andere diensten hun deuren open: gastro-enterologie, endoscopische en abdominale heelkunde, vasculaire geneeskunde, de spoedopname en cardiologie. Om begrijpelijke redenen moeten de bezoekers een uitgestippeld circuit volgen, waarbij op elke dienst uiteenzettingen worden gegeven aan de hand van posters, video- en diamateriaal. Naast kinderanimatie zullen ook de hapjes en de drankjes niet ontbreken.  • Open Bedrijvendag in AZ Heilig Hart, Bloklaan in Asse, zondag 30 september van 10 tot 17 uur.