Een eersterangslocatie achter een spraakmakende gevel, een hypermoderne infrastructuur en geen statische, maar een interactieve tentoonstelling. Dat zijn de drie troeven van het toekomstige Diamantmuseum aan het Antwerpse Koningin Astridplein. Een trotse député Frank Geudens (SP), bevoegd voor Culturele Instellingen, liet gisteren een glimp zien van alle schittering die er vanaf mei volgend jaar te bewonderen valt.

Noteer zaterdag 25 mei 2002 alvast in uw agenda want op die dag opent in Antwerpen het nieuwe Diamantmuseum met een optocht en groots volksfeest. Het Diamantmuseum deelt zijn ingang met die van de Koningin Elisabethzaal en die toplocatie -- naast de Zoo en het Centraal Station -- moet iedereen duidelijk maken dat Antwerpen de wereldstad voor diamant blijft.

Bouwvakkers leggen in de kale betonnen zalen van het toekomstige museum de laatste hand aan de grote structuurwerken. De drie verdiepingen van het gebouw zijn goed voor 1.000 m² tentoonstellingsruimte. Het ontwerpbureau Mimesis tekende een parcours uit waarbij de bezoeker zelf op zoek moet naar zijn ,,persoonlijke'' diamant.


Zoektocht
De zoektocht start op de hoogste verdieping in een omgeving met rokende vulkanen. Hier wordt in het kimberliet-gesteente de diamant geboren. Elke bezoeker krijgt een audiogids, want het museum bulkt van de technische snufjes. Dertig computers doen de boel draaien, overal kan je touch-screens, plasmaschermen en projectors vinden. Op elke verdieping is -- achter zware kluisdeuren -- een schatkamer voorzien. Een ideale plaats voor de permanente juwelencollectie en prestigieuze tentoonstellingen. Blikvanger is de diamanten ECC-tennisraket.

Over het kleinste detail in het museum is nagedacht: zo onderzocht men bijvoorbeeld welke belichting diamant optimaal laat schitteren. ,,Het wordt geen saaie bedoening voor enkele freaks die in diamant zijn geïnteresseerd'', zegt Frank Geudens. ,,Het is geen doorsnee historisch museum.'' De bezoeker wordt actief betrokken. ,,De tentoonstelling is ook flexibel. Jaarlijks willen we 20 procent wijzigen. Na tien jaar heb je dan een volledig nieuwe invulling.''

Museumconservator Sabine Denissen hoopt jaarlijks 150.000 tot 200.000 bezoekers te kunnen ontvangen. De reservering voor groepsbezoeken is al begonnen. Een ticketje kost 5 euro en de rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur.

Het Antwerpse provinciebestuur stopt in het museum 120 miljoen frank voor het gebouw en zo'n 70 miljoen frank voor de invulling. Het museum wordt gesteund door partners als de Zoo, de NMBS, de stad Antwerpen en de Hoge Raad voor Diamant. Deze laatste sponsort vijf jaar lang met een cheque van tien miljoen frank.