We hebben ze dit jaar niet allemaal geteld, maar de achttien wagens die we presenteren, komen toch dicht in de buurt van de 100.000 lampjes'', zegt PR-man Wim Ruts van de lichtstoet van Ginderbuiten. ,,De Stoet van de 100.000 lampjes'' waarmee Ginderbuiten de publicitaire toer opgaat, telt twee wagens meer dan vorig jaar en haalt daarmee ook al een record neer. En de tweehonderd wagenbouwers die een totaalspektakel verzekeren, hebben kwaliteit gekoppeld aan kwantiteit.

Die kwaliteit hebben ,,De Kampioenen'' al twee jaar na mekaar afgeleverd. Ze waren in 2000 en 1999 primus met hun grote wagen en willen nu een hattrick scoren met ,,Oriental Mystery''. Daarin schetsen zij een beeld van de Oosterse cultuur in het algemeen en de Boeddhistische godsdienst in het bijzonder. Dat de Mystery in hun titel niet zomaar gekozen werd, heeft zo zijn redenen, want de wagenbouwers pakken op de dag van de stoet nog met een verrassing uit. Een ronddraaiend Boeddhabeeld wordt afgewisseld met een toneel. Maar wat zich daar allemaal afspeelt, blijft 'top secret'. Een andere wagen om naar uit te kijken, plannen de heren van de ,,Stoere Knutselaars'' met een reisje naar de maan met de enige echte ,,Space Shuttle''.

De ,,Duikersvrienden'' die voor de 61 ste keer meerijden, zoeken het in de wereld van de tekenfilm. Met Disney's ,,Aladin'' brengen zij de Oosterse held tot leven.


Busje komt
Met de twee verslaafden uit de meezinger ,,Busje komt zo'' scoorde het Nederlandse duo Höllenboer voor enkele jaren een hit. ,,Er stonden twee verslaafden aan de poorten van de hel'', zong Höllenboer en ,,Club 15'' brengt het busje tot bij de kijker. Alles is echt, al valt het te betwijfelen of het met de cannabisplantjes ook zo is.

Na een jaartje afwezigheid zetten de ,,Luie Zweters'' de wereld van de technologie in beeld. ,,E-mail...met een apestaartje'' luidt het thema van hun wagen. Ook ,,Oké'', de pechvogels van vorig jaar toen het onderstel van de wagen het begaf net op het moment dat naar de startplaats werd gereden, probeert het opnieuw. Ruim op tijd werd er aan de wagen begonnen, want ,,De tijd loopt'', zeggen ze.

,,De toekomst van onze stoet oogt mooi, want met de Lollers krijgen we een nieuwe groep terwijl enkele kinderen van bestuursleden nu al plannen maken om volgend jaar ook met een kleine wagen te beginnen. Als het gezegde klopt dat de jeugd de toekomst is, dat zijn we goed op weg'', zegt voorzitter Benny Geens. ,,De Lollers'' openen hun carrière in Ginderbuiten met een wagen die opgebouwd is rond het TV-figuurtje ,,Winnie The Pooh''.

,,We presenteren tien grote wagens, vier middelgrote en vier kleine wagens. Samen met drie muziekkorpsen en de onvermijdelijke reuzen Jan en Julia staat dat garant voor een twee uur durend klank- en lichtspektakel. Vorig jaar hadden we een absoluut topjaar met 15.000 toeschouwers. Die willen we minstens evenaren'', besluit secretaris Ed Peeters.  • Zaterdag 29 september, 117 de lichtstoet in Mol-Ginderbuiten. Vertrek: 20 uur. Toegang: 150 frank.