Militairen van het brandstoffendepot in Zeebrugge en het stafcomplex in Lissewege hebben dinsdagmorgen actie gevoerd op het kruispunt van de Kustlaan en Expresweg in Zeebrugge. Zij nemen het niet langer dat minister André Flahaut hen in het ongewisse laat over zijn beweegredenen voor de sluiting van de eenheden en vooral over hun nieuwe standplaats.

In een pamflet zeggen de militairen dat minister Flahaut van Defensie niet langer rond de pot mag draaien. Het depot in Zeebrugge en het kwartier in Lissewege gaan in april of mei van volgend jaar dicht. Een aantal van de mensen kan wellicht in Sijsele aan de slag. De rest moet naar verder afgelegen eenheden. Niettegenstaande alle beloften over sociale begeleidingsmaatregelen, weten de militairen nog helemaal niet waar ze naartoe moeten.

Patrick Boone van de Algemene Centrale van het Militair Personeel (ACMP): ,,Veel mensen mogen voor de zoveelste keer inpakken en wegwezen. Eerst waren ze in Duitsland gestationeerd. Nu hun vrouw hier werk heeft, moeten ze opnieuw verhuizen. Vrouw- of manlief zouden nochtans graag vernemen of hun bestaande job nog te combineren zal zijn met de veel langere verplaatsingsduur. De kinderen op hun beurt willen duidelijkheid of ze in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven van school, vrienden en vriendinnen.

De militairen zijn volgens Boone ook zeer boos op de ministers Renaat Landuyt en Johan Vande Lanotte. ,,Plaatselijke vertegenwoordigers en ministers schuwen zelfs niet schriftelijk te verkondigen dat zij de kazernes van Sijsele en Ieper hebben gered of dit in elk geval pretenderen. Dat gebeurde ten nadele van andere die voor de bijl moesten. Een aantal van onze mensen hebben trouwens klacht ingediend wegens de schending van de privacy.

Het verkeer op het kruispunt aan de Môle ondervond maar beperkte hinder van de actie. De wagens moesten op één rijstrook, maar konden wel doorrijden. Volgens de militairen was het niet de bedoeling de chauffeurs in het harnas te jagen, maar hen een pamflet te overhandigen en te sensibiliseren voor hun problemen. Patrick Boone verzekert dat er nog meer acties volgen als de minister niet snel aan tafel gaat zitten. ,,Ik kan mijn mensen niet meer kalm houden. Zij willen weten waar ze aan toe zijn.

Aan de actie namen ruim 100 van de 120 militairen van beide eenheden deel. De meesten deden dat voor het eerst in hun uniform. Volgens het tuchtreglement mogen militairen in uniform niet aan manifestaties of syndicale acties deelnemen. Blijkbaar heeft het leger over het hoofd gezien dat het wetsartikel, waarnaar dat reglement verwijst in 1991 is geschrapt. (PPK)