De vier laatste zusters verlaten (noodgedwongen) en met een beetje spijt in het hart rusthuis 't Gulle Heem in Gullegem, zo besliste de Congregatie. Samen tekenen moeder overste Martha (81), zuster Maria (80), Irène (79) en Godelieve (92) voor 156 jaar bejaardenzorg in Gullegem en daar werd met dankbaarheid om gevierd.

,,Het was niet alleen voor de bewoners en het personeel maar ook voor het OCMW en de Gullegemse gemeenschap een donderslag bij heldere hemel toen we in de lente vernamen dat de laatste zusters het rusthuis in het najaar zouden verlaten'', vertelt OCMW-voorzitter Chris Loosvelt.


Actief
De geschiedenis van de inbreng van de zusters in de bejaardenzorg in Gullegem gaat terug tot 1845, toen vier zusters van de Congregatie van Sint-Vincentius á Paulo van Deftinge de opdracht kregen in te staan voor de permanente zorg voor de ouden van dagen in het oude vrouwenhuis Heylige Barbara en in het oude mannenhuis Saint-Joseph'', weet de voorzitter.

,,De zusters woonden in het rusthuis en waren ondanks hun hoge leeftijd nog altijd op hun manier actief'', benadrukt directeur José Lecoutere. ,,Kleine werkjes die niet altijd worden gezien maar die toch van zo'n wezenlijk belang zijn: een kar wegzetten, ziekenoppas, waken bij een ernstig zieke, de kapel in orde houden, het gewoon aanwezig zijn en een vriendelijk woord of een luisterend oor aanbieden.''


Deftinge
Zuster Maria Vanlerberghe neemt binnenkort haar intrek in het klooster van Deftinge maar nodigde iedereen meteen uit om haar daar jaarlijks te bezoeken met alle bewoners. De directeur ging daar ook meteen op in. Ze verkiest Deftinge omdat haar zus daar ook woont en ze samen de laatste jaren willen doorbrengen.

De andere zusters keren terug naar het klooster van Gullegem en zullen dus nog geregeld eens in het rusthuis kunnen binnenlopen voor een babbel en een knabbel. Wat ze voorts nog zullen doen? ,,Bidden voor de wereldvrede zou een bijzondere taak kunnen zijn, is het niet?''

De zusters verzorgden de kapel met veel liefde en genegenheid. Directeur José Lecoutere wil voort bouwen op die mooie traditie en zoekt enkele vrijwilligers die die taak willen overnemen. Ze nemen best contact op met pater Norbert of Stine van de animatie. (VLW)