Op een bijeenkomst in het Tieltse VTI van alle 16 Vrije technische scholen uit het bisdom Brugge, aangevuld met het Vhti uit Kortrijk, werd vorige week het Solid Edge-pakket voorgesteld. Na de goede ervaringen van het Tieltse VTI werd beslist om in alle West-Vlaamse technische scholen het 3D-pakket toe te passen.

Het gebruik van CAD's (Computer Aided Design) in de wereld van constructie en technisch tekenen is niet nieuw. Maar waar vroeger werd getekend met een 2D-tekenpakket, wordt nu massaal gewerkt met 3D.

Vorig schooljaar startte VTI Tielt met het 3D-tekenpakket Solid Edge. De invoer van 3D-tekenen was nodig omdat ook de industrie met zo'n paketten werkt. Op de bijeenkomst van de Vlaamse (Vrije) technische scholen demonstreerden leerkrachten van VTI Tielt het gebruik van het pakket in de school. Werktekeningen kunnen veel aanschouwelijker worden voorgesteld bij de lagere graden. Oudere leerlingen kunnen hun ontwerpen makkelijk voorstellen en zelfs uitwisselen met leerlingen uit andere scholen.


Campus
Voor één school alleen is het bijna onmogelijk om zo'n tekenpakket te betalen. Unigraphic Solutions (UGS), de prducent van het tekenpakket Solid Edge, verleende daarom een speciale licentie aan VTI Tielt. Dit schooljaar wordt dat project uitgebreid over de hele provincie. Alle scholen van het bisdom vallen worden beschouwd als een universiteitscampus en vallen onder één licentie van het programma.

Het bedrijf helpt daarmee de scholen om de arbeidskansen van hun leerlingen te vergroten, en verstevigt daarmee meteen haar positie als industrieel tekenpakket. Over haar marktpositie en de kwaliteit van Solid Edge, zijn de makers gerust. ,,Bij ons staat CAD voor Computer Aided Design, bij onze concurrenten voor Ctrl Alt Delete'', klonk het bij de projectvoorstelling. (PVB)