Paddy Murphy's wife is vijf jaar jong. Niet de eega van de Dublinse kroegbaas, maar de gelijknamige Ierse folkband met leden uit Meulebeke, Ardooie, Izegem, Roeselare en Dadizele. De groep evolueerde van folkrock naar een meer traditioneel Iers geluid, met een eigen accent. Op zaterdag 29 september geeft de groep een jubileumconcert in Ardooie.

Met zijn achten, allemaal tussen de 18 en 22 jaar oud, een muziekgroep vormen, is niet evident, maar dat is juist de sterkte van Paddy Murphy's Wife. Al vijf jaar houden ze het samen uit en dat komt doordat ze goede vrienden zijn. Bloedbroeders Tijl Delannoy en Frederik Vandaele zijn er al van bij het begin bij. ,,We hebben elkaar vijf jaar geleden voor het eerst ontmoet. Dit is het gevolg ervan'', lacht Tijl. ,,Eerst waren we een heel eindje bezig met folkrock. Dat is niet gelukt, en nu proberen vanuit een traditionele basis ons eigen ding op te bouwen.''

,,In het begin speelden we samen met enkele muzikanten die meer rockgericht waren. Dat lukte niet zo en we zijn dan teruggevallen tot een kern van drie mensen. We zijn herbegonnen vanaf nul en zijn zo gegroeid'', schetst Frederik de voorgeschiedenis van de groep. Nu vormen naast Tijl (banjo, mandoline, zang) en Frederik (tin whistle, bhodran) Tine Bouckhuyt (zang, tin whistle, keyboards, percussie), Pieter Calmeyn (accordeon), Liesbeth Fraeye (tin whistle, cello, zang), Fien Delannoy (Ierse dwarsfluit), Jan Debrabandere (gitaar, zang, concertina) en Jerry Steyaert (bouzouki, bodhran, pipes) Paddy Murphy's Wife. Op hun jubileumconcert komen daar nog eens de gastmuzikanten Piet Loose (contrabas) en Dries Pattyn (percussie) bij.

Het succes van de groep heeft niet meteen iets te maken met de Vlaamse folkrevival van de laatste jaren. ,,We zijn gewoon gegroeid en hebben meer en meer optredens gekregen'', vindt Pieter Calmeyn. ,,Die revival is relatief, want het gaat om telkens dezelfde groepen die overal terugkeren. Zij spelen meestal ook Vlaamse muziek. Onze muziek is Iers, maar ook gelieerd aan onze Vlaamse achtergrond en onze muzikale scholing'', vindt Tijl. De keuze voor Ierse folk, was de meest voor de hand liggende, want partituren van Vlaamse of Bretoense folk zijn niet zo makkelijk te vinden, en vergen veel onderzoekswerk. Paddy Murphy's Wife verschilt in nog een opzicht van de nieuwe lichting Vlaamse folk: de groep onstond niet op de volksmuziekstages in Gooik. Wel gingen vijf groepsleden op een muzikale reis naar Ierland. Vriendschap houdt Paddy Murphy's Wife al vijf jaar samen. Een hechte band, zo blijkt. ,,Als we iets doen, doen we het samen met de groep'', vertelt Pieter. In die vijf jaar maakten de groepsleden al het een en het ander mee. Zo speelden ze eens ,,als een radio'' voor een bijzonder onaandachtig drinkend en schransend publiek. In de Ierse pub Finnegan's in Gent, speelden ze eens terwijl op de TV's in het café een pornofilm werd getoond. Mooie ervaringen waren er ook, met twee optredens op Labadoux en de vele positieve reacties achteraf binnen de folkwereld. De toekomst van de groep ligt misschien in de cd die er binnenkort willen opnemen. Wellicht zelfs met live-opnames van het concert op 29 september. (PVB)