De stad bant de plastieken wegwerpzakken uit het straatbeeld. Zij wil in de plaats winkelend Roeselare zien shoppen met een herbruikbare boodschappentas in de hand. De stad brengt daarom negenhonderd herbruikbare boodschappentassen op de markt. Het markante initiatief streeft niet direct naar meer esthetiek op straat, maar wil daarentegen vooral de afvalberg doen verminderen.

Roeselare zette enkele milieuvriendelijke projecten op stapel om haar afvalberg voor verbranding te doen afslanken. Op de twee Ivro-containerparken opende onlangs een demonstratiestand voor thuiscompostering de deuren. De nieuwigheid moet meer keuken- en tuinafval uit de klassieke vuilniszak houden.

De komst van de herbruikbare boodschappentassen heeft dezelfde betrachting. ,,Afvalpreventie is een belangrijke voorwaarde voor duurzame ontwikkeling. Ook hergebruik is een ideale remedie om de afvalberg te doen verminderen. Minder verpakking is daarom mooi meegenomen. De campagne voor de herbruikbare boodschappentassen vertolkt keurig die uitdaging. Want de herbruikbare boodschappentas is een volwaardig alternatief voor de grote stapel plastieken wegwerpzakken die na een namiddag winkelen in de vuilniszak verdwijnen'', argumenteert milieuschepen Geert Messiaen.

De stad had 100.000 frank veil voor het proefproject. Met dit budget liet de stad precies 900 herbruikbare boodschappentassen maken bij Paloma Curiosa in Rumbeke. De herbruikbare boodschappentas is een tas uit naturel canvas met houten handvaten. De boodschappentas werd in slechts één kleur gemaakt: neutraal wit. ,,De boodschappentas is handig, duurzaam en je kan er heel wat in kwijt. Die troeven moeten de boodschappentassen als zoete broodjes doen verkopen'', voorspellen de vrouwelijke personeelsleden van de stedelijke milieudienst. De stad betaalde 111 frank per boodschappentas, maar verkoopt het kleinood tegen 81 frank of twee euro. ,,Het verschil is een vorm van subsidie voor een doordacht milieubeleid'', legt milieuschepen Geert Messiaen uit.


Foto
,,Het budget van dit jaar is op. Het blijft daarom voorlopig bij 900 herbruikbare boodschappentassen. Maar volgend jaar wordt het initiatief zéker herhaald met meer financiële middelen als de huidige voorraad verkocht raakt. Voldoende publiciteit vergroot de slaagkans van onze campagne. Wij zullen daarom regelmatig een fotograaf op pad sturen. In het straatbeeld zal hij mensen fotograferen die gebruik maken van de herbruikbare boodschappentas. De personen die zich op de gepubliceerde foto's herkennen, komen in aanmerking voor een prijs. De eerste prijzen worden in december uitgedeeld.''

Ook de lokale middenstand zet de schouders onder de campagne. Tien handelaars engageerden zich elk voor de verkoop van veertig boodschappentassen: lingerie Olijf, dagbladhandel Vanneste, Bekaert kleding, Finesse Plus, Davalie, Franco-Belge, Leven en Gezondheid, Veranneman Bis, patisserie Mahieu en boekhandel Hernieuwen. De herbruikbare boodschappentassen liggen eveneens te koop bij de Infowinkel en de milieudienst van de stad.  • Info: stedelijke milieudienst, Botermarkt 2 (051-26.23.35) in Roeselare.