Frans Huybrecht (65) behaalde onlangs de titel Internationaal Meester Correspondentieschaken , een titel die voor weinigen is weggelegd. Om die uitzonderlijke eer te vieren werd hij zaterdagochtend ontvangen op het gemeentehuis van Sint-Gillis.

Huybrecht zit al 44 jaar achter de schaaktafel. ,,Ik ben geboren met een hartletsel en kon daardoor nooit sport beoefenen. Ik koos daarom voor het schaken en het is een echte passie geworden. Dagelijks ben ik er zo'n vier uur mee bezig. Ik verdeel mijn tijd tussen het tradionele schaken aan het bord en het correspondentieschaken.''

,,Laatsgenoemde discipline is eigenlijk heel eenvoudig. De International Chess Corporation (ICC) loot twee leden uit die het tegen elkaar moeten opnemen. In België zijn er tweehonderd spelende leden. De speler met de witte stukken begint en stuurt zijn zet op via post, fax of e-mail. Binnen de drie dagen moet de tegenstander antwoorden. Een wedstrijd kan op die manier tot zeven jaar duren! Op een bepaald moment speelde ik met 102 man over de hele wereld tegelijk en dat was goed voor 150 partijen. Ik kreeg toen ooit 22 kaartjes op een dag. Dat was wel iets van het goede te veel, want dat kostte me 3000 frank aan postzegels.''


Ambities
In die 44 jaar verzamelde Huybrecht heel wat titels. Hij werd driemaal kampioen van België in het correspondentieschaken en is ook regerend Oost-Vlaams kampioen. Ook aan het bord trekt hij zijn streng want hij werd onder meer snelschaakkampioen in de lagere klassen. En dan zijn er nog zijn administratieve taken. Frans Huybrecht is penningmeester van de Belgische federatie en ook tornooileider.

Of hij nog verdere ambities heeft? ,,Een volgende uitdaging wordt de titel van Senior-Internationaal Meester. Verder geraak ik wellicht niet. De titel van Grootmeester is immers enkel voor de allerbesten weggelegd'', aldus Frans Huybrecht, die op het jaarlijkse congres van de internationale schaakbond in het Italiaanse Rimini zijn medaille in ontvangst mocht nemen.