Op 26 januari viert het Hartcentrum van het Bonheidense Imeldaziekenhuis zijn tiende verjaardag. Sinds de start van de diensten cardiologie en cardiochirurgie werden er al meer dan 20.000 hartpatiënten behandeld. ,,Roken blijft, naast erfelijke aanleg en slechte eetgewoonten, de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten'', zegt dokter Luc Janssens, diensthoofd cardiologie.

In mei 1991 werd in het Imeldaziekenhuis onder impuls van dokters Guido Verstreken en Luc Hermans de eerste hartkatheterisatie uitgevoerd. Inmiddels is het Bonheidense Hartcentrum uitgegroeid tot dé toonaangevende instelling voor behandeling van hart- en vaatziekten in de ruime regio. Cardiologen van ziekenhuizen in Mechelen, Bornem, Herentals, Malle en Antwerpen sturen hun patiënten naar Imelda voor diagnose, behandeling en revalidatie.

,,De behandeling van hart- en vaatziekten heeft in de afgelopen jaren een fenomenale evolutie doorgemaakt'', zegt dokter Luc Janssens, diensthoofd cardiologie. ,,De infrastructuur van het Imelda-Hartcentrum behoort tot de meest geavanceerde van het land. De nieuwste technologieën worden hier geëvalueerd en toegepast: ballondilataties, elektrofysiologie, stentimplantaties, hartchirurgie via kleine toegangswegen en overbruggingen.''


Cholesterol
Behalve de kansen op een succesvolle behandeling heeft het medisch team van het Hartcentrum ook het aantal patiënten met hartkwalen in de afgelopen tien jaar stelselmatig zien toenemen.

,,Dat is ten dele te wijten aan de veroudering van de bevolking, maar ook aan de levensstijl van de mensen'', zegt Luc Janssens. ,,Consumptie van te veel vetrijke spijzen, een slechte conditie maar vooral rookgedrag leiden tot steeds meer hart- en vaatziekten. De jongste cijfers zijn wat dat betreft alarmerend. Roken zit weer in de lift. In de categorie van de 20 tot 40-jarigen rookt 36 procent van de bevolking.''

Naast een ongezonde levensstijl verhogen ook zwaarlijvigheid, diabetes, erfelijke aanleg en een hoge bloeddruk het risico op hart- en vaatziekten. ,,Tijdig je cholesterolgehalte en bloeddruk laten checken bij de huisarts is een must'', zegt Luc Janssens.

In het Bonheidens Hartcentrum werken vijf cardiologen, twee hart- en twee vaatchirurgen. Het tienjarig bestaan van het centrum wordt zaterdag gevierd met een academische zitting in Keerbergen, waarop onder anderen minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke het woord zal voeren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig