Mechels burgemeester Bart Somers is verbolgen over de berichten die radio en televisie gisteren de wereld instuurden rond de opvolging van de pas overleden John Cordier. ,,Ik ben gedegoûteerd door de stemmingmakerij rond deze kwestie'', zegt hij. ,,Hoe moet Johns familie zich hierbij voelen?''

Woensdagavond ontstond verwarring rond de vraag wie John Cordier zou opvolgen als eerste schepen in het stadsbestuur. De politieke geplogenheden bepalen dat de tweede schepen eerste schepen wordt, indien laatsgenoemde komt te overlijden. Volgens dat scenario zou Koen Anciaux eerste schepen worden. Tenzij het voltallige schepencollege ontslag neemt en de rangorde van de schepenen volledig wordt herzien. In dat geval zou de titel van eerste schepen opnieuw in handen kunnen komen van een CD&V'er.

De discussie die hierrond vooral in kringen van ijverige journalisten gevoerd werd, gaf gisteren aanleiding tot sensationele berichten op radio en televisie over grote spanningen en broedertwisten in het Mechelse stadhuis.

,,Volkomen onterecht'', zegt burgemeester Somers. ,,Er heerst niet de minste verdeeldheid rond de vervanging van collega Cordier. Zijn positie en bevoegdheden worden natuurlijk overgenomen door CD&V-collega's. Een collectief ontslag is zeker niet aan de orde.''


Onmensen
De burgemeester is niet mals voor de berichtgeving rond deze 'kwakkel' in de nationale media, vooral door VTM en VRT.

,,Het Mechelse stadsbestuur wordt afgeschilderd als een groep onmensen die op het graf van hun overleden collega over verdeling van postjes kibbelen'', zegt Bart Somers. ,,Terwijl wij een hele dag eensgezind in de weer geweest zijn om John een waardig afscheid te geven. Het imago van onze stad is op een onaanvaardbare wijze door het slijk gesleurd. Maar ik ben vooral bedroefd om de indruk die dit schouwspel moet nalaten bij Johns vrouw en kinderen. Zij krijgen niet eens de kans om in alle rust en sereniteit afscheid te nemen van hun geliefde echtgenoot en vader.'' (SCS)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig