De ORDE VAN HET BLAUWE MASKER, jarenlang organisator van verscheidene carnavalsverkiezingen, lijdt aan acute bloedarmoede, maar wil de fakkel (voorlopig) niet doorgeven aan de jongere generaties. Geen nood, de oud-prinsessen sloegen de handen in elkaar en stichtten de Orde van de Feestneuzen. Op 2 maart verkiest die Orde of Dunja Deroo of Cindy Popelier tot prinses carnaval 2002.

De Orde van het Blauwe Masker heeft het al jaren knap lastig. De Orde organiseerde jarenlang de verkiezingen van de prinses, de mini-prins en -prinses carnaval en het carnavaleske seniorenpaar, maar moest toezien hoe de verkiezingen tot een aanstelling met bijzonder weinig publiek evolueerden.

,,Wij wilden de Orde een nieuwe start geven maar de oude garde, zeg maar figuren als madame Arlette en Fientje Melis, hielden vast aan hun initiatief en naam. Ze zeiden ons wel dit jaar af te zien van de prinsesverkiezing, maar zouden nog de mini-prins en mini-prinses aanstellen. Wij konden dus niets anders dan een nieuwe orde stichten met de oud-prinsessen'', zeggen woordvoerders Martine Porteaux en Cathérine Maes.

De Orde van de Feestneuzen groepeert al een vijftiental oud-prinsessen waaronder de huidige, 25ste prinses Sandy Lemahieu, en verkiest op zaterdag 2 maart in zaal De Gilde de 26ste prinses. De Orde van het Blauwe Masker staat de wagen (nog) niet af, maar de Feestneuzen zijn van plan op de een of andere manier de nieuwe prinses op te nemen in de stoet van 10 maart. Met of zonder eigen wagen, maar zeker geflankeerd door zowat alle oud-prinsessen.


Vriendinnen
De verkiezing wordt een strijd tussen twee goede vriendinnen. Dunja Deroo (20) uit de Guido Gezellestraat 58 in Vlamertinge, de dochter van Nicol Deroo, werkt als bloemiste in een winkel in Menen. Ze is de ongehuwde moeder van Delany (vijftien maanden) en stelde zich kandidaat omdat ze niet wil weten van een stille dood van de prinses carnavalsverkiezing.

Cindy Popelier (18) uit de Ieperstraat 197 volgt na studies aan het VTI een opleiding schoonmaaktechnieken. Zij woont samen met Chris Delalleau en is kandidate omdat ze houdt van leute en ambiance.

Net zoals voor de verkiezing van de prins (op 9 maart) moeten de kandidaten een voorstellings- en behendigheidsproef afwerken en een stunt brengen. Ook de kaartenverkoop (3 euro per kaart) is belangrijk.

  • Meer info over de Orde van de Feestneuzen bij Martine Porteaux, tel. 057-33.26.18.
  • U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

    Lees gratis ›

    Geen betaalgegevens nodig