Het station van Brugge is nog te weinig toegankelijk voor andersvaliden''. Dat blijkt uit een analyse van Aspro, de socialistische jongerenbeweging. Het Brugse station werd recentelijk niet doorgelicht door minister Durant.

,,Nochtans zijn ook hier dringende aanpassingen nodig'', vindt Jürgen Vanpraet van Aspro. ,,Zo is onder andere de toegang aan de achterzijde een te steile helling voor minder mobiele mensen. Slechts vier van de tien perrons zijn bereikbaar met een roltrap en maar twee perrons via een lift. Ook de zware klapdeuren tussen de loketten en de perrons zijn een grote hindernis.''


Hulpvaardig
Aspro ziet ook pluspunten: een toilet voor rolstoelgebruikers, enkele klapdeuren werden aangepast en de loketten zijn vlot bereikbaar. ,,Ook het personeel is zeer hulpvaardig'', zegt Joeri Van den Abeele.

Aspro heeft voor de NMBS ook enkele creatieve voorstellen klaar: ,,We pleiten voor het invoeren van een Study-pass, in navolging van de Buzzy-pass van De Lijn. Die moet studenten en jongeren tot 25 jaar via één jaarabonnement en via één tarief vrij laten sporen in ons land.''


Eerste klasse
,,Ook de invoering van de algemene eerste klasse is volgens ons een belangrijk principe. Het huidige onderscheid tussen eerste en tweede klasse is voorbijgestreefd. Ook de uitbouw van meer fiets- en treinmogelijkheden en het volledig apart plaatsen van rokers zijn nog twee concrete voorstellen.'', zegt Jürgen Vanpraet.

Aspro maakt zijn nota over aan minister van Mobiliteit Durant

en NMBS-baas Schouppe.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig