Het vergaat EXIt goed. Het gratis magazine, dat gedrukt wordt op 10.000 exemplaren, vindt makkelijk zijn weg naar mensen met een hart voor cultuur. ,,We hebben een kleine 900 abonnees. Voor het overgrote deel mensen van buiten Brugge'', legt hoofdredacteur Luc Fossaert uit, die de één van zijn blad bij de ingang van het Culturele Hoofdstad-jaar een nieuwe look meegaf. ,,Voortaan verschijnen we elke laatste woensdag van de maand, ook om de culturele partners ter wille te zijn. Bij die partners trouwens ook één nieuwe partij: de Dienst Cultuur, die maandelijks ruimte zal afhuren.''

EXIt haalt zijn inkomsten voor 70 procent uit advertentieverkoop. Onderhandelingen met de culturele partners om de oplage met enkele duizenden op te drijven, zijn afgesprongen. Momenteel wordt onderzocht of men met de inbreng van één belangrijke nieuwe commerciële partner een oplageverhoging alsnog zou kunnen financieren.

 • Doen jullie iets speciaal rond Brugge 2002?
 • Luc Fossaert: ,,We gaan het gebeuren aandachtig volgen, maar Brugge 2002 beschikt zelf al over twee bladzijden en er is de stadskalender, zodat extra aandacht misschien een beetje te veel van het goede zou zijn. Er zijn wel afspraken om op onze redactionele pagina's en op de bladzijden van Brugge 2002 niet dezelfde figuren op te voeren.''


  Columnisten
 • Na Alex Calmeyn verdwenen ook Joris De Voogt en ontdekking Peter Guidée als columnist geruisloos uit de EXIt-kolommen. Waarom?
 • ,,Die maandelijkse column was Joris beu. Met Peter hadden we de afspraak om hem een jaar een forum te geven, want na een jaar trapt een columnist die louter over Brugge schrijft onvermijdelijk op zijn adem. Er was een meningsverschil over een column, waarin hij iemand zwaar tackelde. Die column wilden we niet publiceren. Daarna hoefde het voor Peter niet meer. Onze drang om columnisten in te schakelen, is nu wel een beetje bekoeld.'' (SVV)

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig