Wie de voorbije dagen langs het Concertgebouw passeerde, heeft zich ongetwijfeld al afgevraagd: hoe kan dit in godsnaam op woensdag 20 februari, start van Brugge 2002, klaar zijn? Woensdagavond liet intendant Jan Briers zich (nogmaals) ontvallen dat de grote zaal van het Concertgebouw die avond open zal gaan. Hij deed dit op de nieuwjaarsreceptie van het cultuurmagazine EXIt.

De grote zaal zal op woensdag 20 februari open gaan. Alle technische en akoestische facetten zullen tegen dan ook gerealiseerd zijn. ,,De eerste maanden zullen ikzelf en mijn collega's nog geen kantoor hebben. We trekken ons voorlopig terug in enkele artiestenloges, weliswaar met douche. De primeur van de akoestiek van het Concertgebouw gaat niet naar het publiek of de pers, maar naar de arbeiders die de voorbije maanden aan en in het gebouw gewerkt hebben. Zij zullen uitgenodigd worden op de proefconcerten,'' vertelde Jan Briers, intendant van het Concertgebouw.


Drie wijken
Meteen maakte hij er gebruik van zijn ambities in het gebouw scherp te stellen. ,,Nu dat Forum er in Gent in de eerste zes jaar niet komt, mag duidelijk zijn dat er in Vlaanderen twee plaatsen zijn waar eerst en vooral de muziek, maar ook de podiumkunsten een internationale rol mogen spelen: De Singel in Antwerpen en het Concertgebouw hier'', aldus Briers, die nog een aardige slip of the tongue maakte toen hij het over Brusselse luik van het Festival van Vlaanderen had, waar hij de Brugse binding met deze hoogmis van de oude muziek bedoelde. ,,Niemand geloofde dat ik hele gemeenten naar klassieke concerten kon lokken. Vandaag zijn er 88 festivalsteden. Ook hier ga ik drie wijken van de stad Brugge naar het Concertgebouw uitnodigen. Dat wordt iets voor vrijdag 18 oktober.''


Enthousiast
Briers, door burgemeester Patrick Moenaert toch de hand boven het hoofd gehouden na een pijnlijke uitschuiver in een door De Morgen overgenomen interview, gooide ook een bloemetje naar politiek Brugge. ,,Dankzij het Concertgebouw wordt verkregen dat elk jaar via diverse subsidiekanalen zeker 3 miljoen euro (120 miljoen frank) uit binnen- en buitenland terugvloeit naar Brugge. Daar gaan we voor, met een kleine, maar nu al enthousiaste ploeg'', aldus Briers.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig