Weekblad Trends bekroonde drie West-Vlaamse bedrijven. Het zijn de snelst groeiende Trends Gazellen. De laureaten zijn Unilin Decor uit Wielsbeke, Malysse-Sterima uit Kortrijk en bedrijf Albo uit Kuurne. Trends Gazellen is een nieuw initiatief.

Trends maakte drie categorieën, van klein over middelgroot tot groot bedrijf. Voorwaarde tot bekroning was wel dat de laureaat geen deel uitmaakt van een buitenlandse groep. Zo ging Daikin Oostende het bedrijf Unilin vooraf in de categorie grote bedrijven maar kwam het niet in aanmerking.

Unilin heeft met Quick Step een product dat naar honderd landen wordt uitgevoerd. Die Wielsbeekse producent groeit jaarlijks met 20 á 25 procent. Zaakvoerder Frans De Cock: ,,De vraag naar laminaat stijgt wereldwijd. West-Vlaanderen is al decennia lang gespecialiseerd in vloerbedekking, zonder dat er echt merken op de markt werden gebracht. De meeste bedrijven verkochten een soort van witte producten. Quick Step is goed voor de helft van de totale omzet.''


Bitter
In de categorie middelgrote bedrijven is de laureaat de groep Sterima-Malysse, een bedrijf dat in 2001 de vijftigste verjaardag vierde. Marc Malysse maakte er een van de grootste bedrijven van het Kortrijkse van. De industriële wasserij verwerkt 500 ton linnen per week en er is ook de afdeling verpakking van steriel materiaal.

Malysse is marktleider in België en opent een deur naar de Duitse markt. Toch is de zaakvoerder nog altijd bitter als hij de geweigerde vergunning in Bissegem aanhaalt: ,,De gezondheidssector was vroeger een softe sector, nu niet meer. Door misplaatste angst voor toxische sterilistie kregen we in Bissegem geen vergunning. We moesten dus wel uitwijken naar Noord-Frankrijk. Zo miste onze regio nogal wat arbeidsplaatsen.''


Vlug
Aluminiumproducent Albo uit Kuurne is een ongelofelijke groeier. Albo is actief in een nichemarkt.

Danny Devloo: ,,We zijn zowel toeleverancier van grondstoffen als van volledig afgewerkte producten in aluminium. We hebben altijd kwaliteit aan prijs gekoppeld. Samen met een dosis durf en meeval staan we er vandaag. Begin jaren tachtig gaapte de afgrond. Toch hebben we nooit de goedkopere producten willen maken. Het gros van onze klanten ligt binnen een straal van 15 km. We hebben het vooral van mondelinge reclame. Alleen jammer dat je vandaag niet meer zo makkelijk goede arbeidskrachten vindt.''

Bij de Trends Gazellen vinden we in de top-tien ook bedrijven als Alpro, Poco Loco, Accent Interim en Novabil. West-Vlaanderen is economisch een van de meest performante regio's van Vlaanderen. Toch is niet alles goud wat blinkt. Zo blijkt uit een studie dat de neiging om te investeren vandaag laag ligt.

Vlaams minister van Economie Gabriels lanceert juist deze week een actieplan. Hij wil van Vlaanderen een economische regio maken. Ook het structuurplan wordt herbekeken. Zo komen er nieuwe bedrijventerreinen. ,,De economie werd vergeten bij het opstellen van het structuurplan Vlaanderen'', aldus zijn woordvoerder. (VKK)

Op 7 februari is de provincie Oost-Vlaanderen aan de beurt in de reeks Trends-Gazellen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig