Begin februari gaat de feestzaal achter café De Winter in Eine tegen de vlakte. Het café blijft intact en wordt zelfs zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Er komt een nieuwe (kleinere) feestzaal en de opening is gepland tegen het bouwverlof 2002. Brouwerij Palm ontvouwt de plannen.

Sinds Godelieve (Lieva) De Winter een paar jaar geleden wegens gezondheidsproblemen naar De Meerspoort ging, staat café De Winter leeg. In 1888 werd Joseph De Winter eigenaar van het vroegere winkeltje en startte er een café. Zoon René nam het café later over en diens dochter Godelieve werd er geboren op 27 april 1910 en stond er omzeggens haar hele leven achter de toog. Het café kwam op haar naam in 1947 en toen werd ook het eerste stukje van de feestzaal aangebouwd, later werd dat zaaltje nog twee keer vergroot.

In 1989 werd met veel luister 100 jaar café De Winter gevierd en zelfs de 110de verjaardag maakte Lieva nog mee. Toen was het gebouw echter al eigendom van de brouwerij Palm en toen Lieva De Winter willens nillens naar het rustoord trok, werden plannen gesmeed om het café en de afgeleefde feestzaal een nieuw elan te geven. Intussen bleef de harmonie er verder repeteren met Eddy Van Beneden als interim achter de tapkast.

Sentimentele banden tussen de top van de brouwerij en café De Winter zorgden aanvankelijk voor grootse plannen voor de feestzaal. Mevrouw Van Roy-Verleyen, wiens man aan de top staat bij Palm, groeide immers in Eine op en zij draagt het café ,waar haar grootvader graag een kaartje legde, een goed hart toe. Een rekensom leerde dat 20 miljoen frank of een half miljoen euro echter niet realistisch was. Zelfs bij de laagste rentabiliteitsfactor moest dan een voor Eine onhaalbare huur gevraagd worden.


Plannen
Sectorverantwoordelijke bij Palm Michel Maes en conducteur Jef Vereecken lieten ons de definitieve plannen inkijken. Aan café en meubilair wordt omzeggens niet geraakt, de feestzaal en de kleinere vertrekken ernaast gaan echter tegen de vlakte. Daar komen een nieuwe keuken, het sanitair en een verwarmingsruimte. De nieuw te bouwen feestzaal wordt tien meter diep, plus de vroegere hal tussen café en feestzaal. Achteraan komt er een toegang en een parking en daar wordt ook een stockageruimte voorzien voor het materiaal van de Einse harmonie.

De verdieping boven het café wordt bewoonbaar gemaakt. Volgens Michel Maes en Jef Vereecken mogen kandidaat-uitbaters voor het café-feestzaal zich nu al melden: huurprijs 24.000 frank of 595 euro. De opening zou nog voor het bouwverlof 2002 plaatsvinden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig