Met een druk op de knop zijn gisteren de funderingswerken gestart voor de bouw van de nieuwe papierfabriek van StoraEnso aan de Wondelgemkaai. In het bedrijf komt een van de grootste machines ter wereld voor de productie van dagbladpapier met een capaciteit van 400.000 ton per jaar. Voor die productie gebruikt StoraEnso jaarlijks een 700.000 ton gerecycleerd papier. De investering van 500 miljoen euro is de grootste in de geschiedenis van het bedrijf.

StoraEnso nam de beslissing om in de fabriek van Langerbrugge te investeren pas vorig jaar. Door de goede samenwerking met de overheid kan men nu al aan de bouw beginnen en moet het eerste dagbladpapier uit de machine rollen eind mei 2003.

,,We waren vroeger een bosbedrijf en vestigden ons in bosrijke gebieden'', zegt vice-president Lars Bengtsson van StoraEnso. ,,Nu kiezen we voor een locatie dicht bij de consument en in een gebied waar we onze grondstoffen kunnen halen.'' StoraEnso gebruikt voor de nieuwe productielijn enkel gerecycleerd papier, dat voor het grootste deel verzameld wordt binnen een straal van driehonderd kilometer van het bedrijf, een gebied met bijna tachtig miljoen inwoners. De ontinkingsinstallatie werkt milieuvriendelijk met een lager waterverbruik. ,,Het feit dat we een kwarteeuw ervaring hebben met gerecycleerd papier was een van onze grote troeven, net als bekwame medewerkers en onze unieke ligging in de haven van Gent'', vertelt Stig Andersson, senior vice president.


Prins Laurent
Om de milieu-inspanningen van het project te bekijken, woonde prins Laurent in zijn functie van voorzitter van het Koninklijk Instituut voor het Duurzame Beheer van de Natuurlijke Rijkdommen en de Bevordering van Schone Technologie (KINT) het heien van de eerste paal bij.

Tachtig procent van de productie wordt verkocht in Europa, waar men jaarlijks ongeveer 10 miljoen ton dagbladpapier verbruikt. Het bedrijf is ook gunstig gelegen om de overzeese klanten te bevoorraden. StoraEnso wil op termijn zoveel mogelijk gebruik maken van scheepvaart- en treinverkeer en vervoer over de weg beperken.

Wanneer de nieuwe machine klaar is, sluit men in Langerbrugge een oudere papiermachine met een productie van 120.000 ton. Midden volgend jaar zullen in Langerbrugge ongeveer 450 mensen werken, dat is een veertig meer dan nu. De bouw van de fabriek zelf biedt werk aan 1.100 mensen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig