De politie heeft aan het Wilsonplein, aan het Zuid, ter hoogte van de stadsbibliotheek zesentwintig jongeren opgepakt en hun identiteit geregistreerd. Nadien werden ze op vrije voeten gesteld.

Het betrof een gecoördineerde actie van de recherche en de afdelingen Jeugd en Gauwdiefstallen. Sinds maanden klagen personeelsleden van de bibliotheek en van het administratief centrum en voorbijgangers dat ze worden lastiggevallen door jongeren. De voorbije twee weken kwamen daar gevallen bij van steaming (groepjes jongeren sluiten leeftijdgenoten in en maken hun geld of gsm afhandig).

,,We willen er een einde aan maken'', zegt politiewoordvoerder Manuel Mugica Gonzalez. ,,Tijdens de preventieve actie hebben we jongeren opgepakt in de leeftijd van 14 tot 21 jaar. Ze hangen aan het Zuid doelloos rond. We noteerden hun identiteit en legden hen duidelijk uit waarom ze werden opgepakt. Dit om misverstanden te voorkomen want het betreft vooral jongeren van allochtone afkomst''.

Mogelijk wordt de actie herhaald. ,,We willen potentiële daders ontmoedigen om criminele feiten te plegen aan het Wilsonplein, in het Urbisgebouw en in het Zuidpark. Mensen moeten zorgeloos over het plein en in het winkelcomplex kunnen wandelen'', zegt Gonzalez.

Zoals gemeld, stuurt de politie extra patrouilles op pad om het stijgend aantal nachtelijke overvallen op voetgangers in te dammen. (KN)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig