Het Promotiecentrum voor Oost-Vlaamse Streekgerechten ging gisteravond officieus open. Dat centrum werd ondergebracht in een lange constructie die opgesteld staat in het Groot Vleeshuis op de Groentemarkt. Dit weekend gaat het open voor het publiek.

Op de Groentemarkt prijkt een stoer gebouw uit de Middeleeuwen dat nog steeds als het Groot Vleeshuis bekend staat. In die tijd bestonden er nog geen beenhouwerijen. Alle slagers moesten hun waren in één overdekte markthal aan de man brengen.

,,Men kan ook een geschenkmand laten samenstellen''

Kurt Goetgebuer

Toen er een einde aan die regeling kwam, kreeg het Vleeshuis diverse bestemmingen. De laatste jaren stond het vooral leeg. Nu krijgt het opnieuw een functie als markthal.

De EROV, een initiatief van de provincie Oost-Vlaanderen dat op economisch terrein actief is, zet zich al geruime tijd in voor de promotie van de typisch Oost-Vlaamse producten. Om dit permanent te kunnen doen, besloot EROV in het Vleeshuis een vaste stek uit te bouwen.


Van het vat
Omdat de monumentenzorgers niets voor ingrijpende bouwwerken voelden en de grote hal niet te verwarmen valt, kreeg het centrum onderdak in een lange constructie, met glazen wanden in een aluminium geraamte, goed verwarmd en verlicht, die in het Vleeshuis opgesteld staat. Als logo koos het centrum een stukje grijze trapgevel een verwijzing naar het gebouw én het aluminium met een rood vierkantje erbij dat herinnert aan het bloedige verleden van het pand.

,,Vanaf dit weekend staan alle deuren hier alle dagen open van 10 tot 18 uur'', zegt promotor Kurt Goetgebuer. ,,De mensen kunnen hier gewoon doorlopen of binnenspringen in ons centrum.''

Vooraan staat een stand van de toeristische dienst, waar de bezoekers onder meer de fietsroutes kunnen kopen. Vervolgens passeren ze langs een toonbank, waar de producten van alle deelnemende bedrijven uitgestald liggen. Het aanbod varieert van koffie tot jenevers, van kazen tot hammen.

,,Het is ook mogelijk om een geschenkmand samen te stellen, bijvoorbeeld met 25 euro producten.'' Wie van al dat streekwinkelen dorst krijgt, pauzeert aan de bar. Daar heb je de keuze tussen twaalf streekbieren, zes van het vat en zes van de fles. Wie BOB moet spelen, vraagt een streekkoffie (uit Zottegem).


Sfeer
Een laatste deel van de constructie bevat een gelagzaal met 65 plaatsen. Die ruimte is uitgerust met een videoscherm en andere moderne apparatuur, zodat er allerlei activiteiten kunnen plaatshebben. ,,Het is de bedoeling dat we dit zaaltje 's avonds kunnen verhuren.''

Om het dakgebinte van het Vleeshuis beter te kunnen bekijken, kwam er speciale verlichting. Om de sfeer te bevorderen wordt er muziek gespeeld. Nu zorgt het centrum daar nog zelf voor met cd's; mettertijd wil men overschakelen op de muziek van kanaalzender Digitaal.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig