Minstens 5.000 spotters of vliegtuigfanaten in hart en ziel zakten af naar de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel waar ze hun hart konden ophalen aan vliegtuigen en helicopters uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en België.

De meeting in Kleine-Brogel werd georganiseerd door de Operation Conversion Unit (OCU), welke instaat voor de opleiding van toekomstige piloten.

We zagen echter veel meer would be-piloten zich verdringen aan de hekken die de toegang tot de area waar de vliegtuigen stonden te pronken, afsloten. Watertandend verdrongen de spotters zich om toch maar het kleinste detail zo nauwgezet mogelijk vast te leggen op foto en film. Ze hadden daarvoor toestellen bij die onze fotograaf ter plekke enkel maar kon doen dromen en zuchten. Heelwat van de spotters was bovendien gekleed in een piloten-outfit met alles erop en eraan. Zet ze elders en enkel het vliegtuig ontbreekt nog.

Dergelijke meeting is het neusje van de zalm voor deze fanaten. ,,Zo een samenkomst biedt ons veel meer mogelijkheden dan de klassieke airshows'', vingen we herhaalde keren op. ,,Nu worden we tenminste niet in de weg gelopen door de gewone toeschouwers.''

Toppers waarnaar werd uitgekeken, waren ondermeer Mirages 2000, Jaguars, Tornado's, F-4F Phantoms, F-16's en enkel gevechtshelicopters.

De toestellen konden echter niet alleen op de begane grond bewonderd en getaxeerd worden. Tijdens een gesimuleerde zoek- en reddingsoperatie op ,,vijandig territorium'', gelijkaardig aan reddingsoperaties die de NAVO twee keer in Kosovo uitvoerde, kon je de toestellen in volle actie zien. De spotters kregen het moeilijk.

De opbrengsten van deze meeting gaan integraal naar Fonavibel, het hulpfonds voor nabestaanden van slachtoffers van vliegtuigcrashes van het Belgisch leger. (MVZ)