Waar de 15de editie van het Internationaal Lachfestival de voorbije dagen rustig van start ging, was het gisteravond in het centrum van de vroegere mijngemeente volle bak. Nadat een opvallende en bovendien originele ,,Haparade'', die bestond uit een bont gezelschap van rondtrekkende artiesten, muzikale acts en ,,gewoon'' creatievelingen het talrijk opgekomen publiek warm maakte, kon het straatfestival pas echt goed van start gaan.

De organisatoren hebben er in ieder geval goed aan gedaan om af te stappen van de formule om de artiesten gewoon te laten rondtrekken door het centrum van de gemeente en her en der hun act te laten tonen.

Vanaf dit jaar konden de artiesten plaatsnemen op vier vaste podia. Dit jaar was het dus de bezoeker die moest rondtrekken wat je natuurlijk de kans gaf om af en toe ook eens een stoeltje te bemachtigen. Degenen die toch meenden te moeten blijven zitten, zagen gewoon telkens dezelfde act. En dan is het plezante er vanaf natuurlijk. De bezoekers kregen op diverse plaatsen wel plannetjes met tijdschema in de handen gestopt.

Het progamma zelf was evenwichtig uitgebouwd en bestond uit Danie Jordens met zijn typetje ,,Boris'', de dansact Katan, de Turkse komiek Uzurti Niyazi en opnieuw een dansact Barrio Flamenco por Samina. Verder Dirty Fred, een Amerikaan die het bijwijlen dirty maar nooit vulgair maakte, Marty Le Gray (jongleur) en Stickleback Plasticus (combinatie van dans en comedy). Tenslotte zorgde Mzungi voor de muzikale noot. Ook de Belgische act D'Irque werd meer dan gesmaakt.

Het is nu uitkijken naar het Lachgala dat plaatsvindt op zaterdag 20 juli in het cultureel centrum Casino. Op het podium komen de Elliot Comedy Show, The Flamencomedy Show en Not Yet. De show start om 20 uur en de toegangsprijs is 7 euro aan de kassa. (MVZ)