Vandaag en morgen is het groot feest in Rusthuis Heilig Hart. Twee bewoners, Jef Janssens en Bertha Verbelen, zijn precies zeventig jaar geleden in het huwelijksbootje gestapt. Dat is goed voor een platina bruiloft.

Jef en Bertha zijn beiden achtennegentig, maar dat zou je hen niet aangeven. Ze praten graag mee, hoewel het gehoor soms wat minder goed mee wil. Het koppel leerde elkaar kennen tijdens familiebezoeken van Bertha, uit Sint-Pieters-Woluwe, naar Humbeek, waar Jef woonde. Ze huwden in 1932, toen ze elkaar vijf jaar kenden.

Na het huwelijk begonnen ze onmiddellijk met de uitbouw van hun zaak, een meubelwinkel in Humbeek. Terwijl Jef in zijn schrijnwerkerij werkte, stond Bertha al die jaren in de winkel. Op hun zeventigste stopten ze definitief en Jef wijdde zich volledig aan zijn grote hobby, het duivenmelken. Tot drie jaar geleden bleven ze samen thuis wonen, maar Jefs val van de trap in het duivenhok, noodzaakte hen te verhuizen naar dochter Ghislaine. Sinds twee jaar wonen ze in het Heilig Hart.

Jef en Bertha kregen twee kinderen, negen kleinkinderen en tien achterkleinkinderen, waarmee ze nog regelmatig op stap gaan. ,,Het doet deugd te zien dat onze kinderen en kleinkinderen het allemaal zo goed doen. Voor ouders is dat heel waardevol in het leven.''

Over hun geheimpje om zo oud te worden, zijn ze het roerend eens. ,,Elke avond nemen we alletwee een lepel honing. Zelf gemaakt door een van onze kleinkinderen, die imker is.''

Jef praat na al die jaren nog steeds met grote bewondering voor zijn Bertha. ,,Ze is een heel goede vrouw hoor! Wij maken af en toe wel eens ruzie, maar dat moet kunnen vind ik. Bertha is het daar roerend mee eens. ,,Het is toch normaal dat je niet altijd akkoord bent hè, maar daarom is het niet minder plezant met elkaar.'' (KDL)