Gedurende drie weekeindes zorgen zeven verenigingen voor een historisch spektakel aan de grote poort van het kasteel in Gaasbeek. Zij brengen de bestorming door de Brusselaars uit de veertiende eeuw in beeld en tonen het jaarlijks volksfeest uit de zestiende eeuw. Meerdere vrachtwagens brachten gisteren en vandaag het nodige oorlogsmateriaal en de passende kleding naar Gaasbeek.

Erik Van Hemelrijck van de Ware Grootte is de coördinator van dit spektakel. ,,Bij deze historische evocatie komt heel wat kijken. De medewerkende verenigingen brengen elk hun materiaal mee. Voor de bestorming hebben we redoutes nodig, tuigen om de artillerie te verschalken. Er zijn targen, grote schilden op wielen waar de aanvallers zich achter verschansen om beschutting te zoeken tegen kruis- en handbogen. We bouwen een middeleeuws kamp met twintig tenten. En dan staat er een grote tent voor de Bruegheliaanse kermis''.

Voor de evocatie komen meer dan 120 acteurs in stelling. ,,Zeventig mensen nemen deel aan de bestorming. In het middeleeuws tentenkamp verblijven vijftig mensen. Zij lopen de hele dag in 12de eeuwse kledij en koken hun eigen potje. Bij de Bruegheliaanse kermis komen 16de eeuwse gerechten op tafel''.

Het spektakel wordt drie keer per dag opgevoerd. Van Hemelrijck: ,,Om 14, 17 en 20 uur start de bestorming van het kasteel. Na een uur volgt de Brueghelkermis met dans en volksmuziek. Daarna komt een escorte graaf Lamoraal van Egmond ophalen. Aansluitend vertelt een speelman de rest van het Egmondverhaal, tot de onthoofding. Om 22 uur sluit het klank- en lichtspel met muziek van Wim Mertens het gebeuren af''.

  • Historische evocaties aan het kasteel van Gaasbeek op 20, 21, 27 en 28 juli en 3 en 4 augustus vanaf 14 uur. Toegang gratis.