Het gemeentebestuur van Asse gaat in op een voorstel van de verkeersdienst van de politie AMOW om op de Markt een neerklapbare paal te installeren om auto's te bannen.

De Markt in Asse, met zijn wijdbekende terrasjes, heeft het statuut van voetgangerszone. Die wordt aangeduid met de, enkele jaren geleden gestandardiseerde, signalisatie voor winkelwandelstraten. Uitgezonderd laden en lossen 's morgens en 's avonds mag er in theorie geen autoverkeer passeren op de Markt.

,,Ondanks de inspanningen van onze dispatching stelden we vast dat de reglementering bijzonder slecht wordt opgevolgd'', zegt commissaris Jan Vanden Nest. ,,Vanaf de De Vironstraat rijden er nog veel voertuigen over de Markt, of wordt er zelfs geparkeerd. In de zomerperiode plaatsen we dagelijks een nadarhek, maar dat wordt regelmatig verplaatst en niet teruggeplaatst. Dit is natuurlijk erg storend voor de handelaars, die maximaal hun terrassen willen benutten.''

Vanden Nest stelde dan maar voor een meer dwingend systeem in te voeren om adequaat toezicht te kunnen uitvoeren. Het college ging daar mee akkoord. Er zal een automatisch neerklapbare paal worden geïnstalleerd, zoals je die tegenwoordig al vaker ziet in stedelijke winkelstraten. Die paal kan enkel worden bediend vanuit het (tegenoverliggende) politiecommissariaat en door de brandweer. Op die manier kan de markt worden afgesloten tijdens de uren die voorzien zijn op de signalisatieborden.