De openluchttentoonstelling op de zeedijk van Knokke-Heist zorgt voor een storm van kritiek. Toeristen en inwoners noemen heel wat beelden ,,een hoop rotzooi die de naam kunst niet waard is''.

Nog tot eind augustus loopt op de zeedijk van Knokke-Heist een zomerexpositie van jonge kunstenaars uit de belangrijkste Europese kunstacademies. Voor deze tentoonstelling liet de stad zich adviseren door de Commissie Beelden in de Stad. Met deze expositie wil de badstad een platform vormen voor hedendaagse kunst. Heel wat wandelaars op de zeedijk zien dit project niet zitten. De badstad profileerde zich de voorbije jaren met figuratieve beelden in het kader van de kunst- en antiekbeurs. Toeristen stellen zich nu vragen rond de netheid in de badplaats wanneer zij een hoop oud geroest ijzer zien liggen of een betonnen meer versierd met wat wit ondergoed.


De Bar
Vooral De Bar, naast de haas van Flanagan aan de boord van het Zwin, lokt heel wat kritiek. Heel wat fietsers, onder wie Jan van Kerkvoort en Ab van de Woude, noemen het een hoop rommel. ,,Eerst dacht ik dat de gemeente een klein informatiebureau had geplaatst, maar dan bleek dat het gaat om een hoop rotzooi. Het materiaal dat de zogezegde kunstenaar gebruikt, is gewoonweg afval dat in een containerpark hoort. De barak ontsiert het mooie landschap van het natuurreservaat en ik begrijp niet hoe de gemeente achter dergelijk project staat. Dit heeft niets met kunst te maken. De gemeente Knokke-Heist zou haar financiële middelen voor een beter doel kunnen gebruiken'', zegt Jan van Kerkvoort.

Andere wandelaars noemen Arte/Mare een echt schandaal. ,,In een afvalbakkenpark vindt men beter materiaal om kunstwerken te maken dan wat hier wordt getoond. Het gaat ons petje te boven dat een mooie badstad dergelijk project steunt'', zeggen wandelaars.

Het is nu afwachten hoe het gemeentebestuur zal reageren op de negatieve kritiek op een project dat 49.578 euro kostte. (NM)